Placek ala Omlet inspirowany jest plackiem Dukana. Na dietę dla tych którzy diet nie stosują a chcą schudnąć, bo wspaniale syci i czyści. Jednogarnkowy, a raczej jednosalaterkowy, bo wszystkie składniki miesza się w jednym naczyniu.
Nie polecam go jako ranny pierwszy posiłek, bo nie można wyjść z toalety.
Potrzebujecie:
Otręby owsiane
Otręby pszenne
Jajko surowe (najlepiej wiejskie)
Serek naturalny homogenizowany
(w zastępstwie może być serek topiony)
ew Ser Sojowy Naturalny - Tofu
ew Ser Sojowy Naturalny - Tofu
Olej
Sól
Wersja wzbogacona:
Wersja wzbogacona:
Ser starty (parmezan lub żółty)
Ketchup
Oregano
Robicie tak:
- Na jeden placek w kubku mieszacie widelcem: 2 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżkę otrąb pszennych, jedno całe jajko, łyżka serka homo lub łyżeczka serka topionego, ewentualnie możecie dodać ser Tofu-rozgnieciony widelcem - wtedy placek będzie pysznie chrupiący.
- Na patelnię wylewacie troszkę oleju, przecieracie jednorazową chusteczką lub ręcznikiem papierowym czy pędzelkiem ( co tam macie).
- Rozgrzewacie, wylewacie masę z kubka i łyżką rozprowadzacie po całej patelni.
- Smażycie aż placek da się łatwo odczepić od patelni, przekładacie na drugą stronę, smażycie kolejną chwilę, aż placek nabierze odrobinę brązowych plamek.
- Sam smakuje pysznie, jako przekąska zamiast tuczących węglowodanów.
- Dla odmiany smaku, na śniadanie można zjeść placek posypany parmezanem,na to polany ketchupem i jak ktoś lubi posypany Oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz