29.06.2015

Placek Owsiany - Omlet


Placek ala Omlet inspirowany jest plackiem Dukana. Na dietę dla tych którzy diet nie stosują a chcą schudnąć, bo wspaniale syci i czyści. Jednogarnkowy, a raczej jednosalaterkowy, bo wszystkie składniki miesza się w jednym naczyniu.
Nie polecam go jako ranny pierwszy posiłek, bo nie można wyjść z toalety. 

Potrzebujecie:
Otręby owsiane
Otręby pszenne
Jajko surowe (najlepiej wiejskie)
Serek naturalny homogenizowany 
(w zastępstwie może być serek topiony)
ew Ser Sojowy Naturalny - Tofu 
Olej
Sól

Wersja wzbogacona:
Ser starty (parmezan lub żółty)
Ketchup
Oregano

Robicie tak:
  1. Na jeden placek w kubku mieszacie widelcem: 2 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżkę otrąb pszennych, jedno całe jajko, łyżka serka homo lub łyżeczka serka topionego, ewentualnie możecie dodać ser Tofu-rozgnieciony widelcem - wtedy placek będzie pysznie chrupiący.
  2. Na patelnię wylewacie troszkę oleju, przecieracie jednorazową chusteczką lub ręcznikiem papierowym czy pędzelkiem ( co tam macie). 
  3. Rozgrzewacie, wylewacie masę z kubka i łyżką rozprowadzacie po całej patelni. 
  4. Smażycie aż placek da się łatwo odczepić od patelni, przekładacie na drugą stronę, smażycie kolejną chwilę, aż placek nabierze odrobinę brązowych plamek. 
  5. Sam smakuje pysznie, jako przekąska zamiast tuczących węglowodanów.
  6. Dla odmiany smaku, na śniadanie można zjeść placek posypany parmezanem,na to polany ketchupem i jak ktoś lubi posypany Oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *