Ogórkową mogę jeść codziennie. Nigdy sobie nie odmówię tej zupki. Jakaś magia w niej jest.
To typowa polska zupa, której nigdzie chyba na świecie nie spotkacie.
Przepis całkiem niemagiczny a tradycyjny, zwyczajny i pyszny.
Potrzebujecie
Ogórki Kiszone - najlepiej własnej roboty
Ziemniaki
Marchewkę
Cebulę
Włoszczyznę - korzeń pietruszki, por, korzeń selera
Olej lub Masło
Vegetę naturalną lub Kostkę warzywną Bio
Pieprz
Śmietanę do zupy wiejską lub nie, ale 18%
Lubczyk
Natkę pietruszki
Pichcicie tak
- Do garnka wkładacie włoszczyznę obraną w dużych kawałkach, całą obraną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, kostkę czy startą jak lubicie, natkę pietruszki w gałązkach.
- Zalewacie wodą i gotujecie pod przykryciem na dużym ogniu aż woda zawży. Wtedy dodajecie kostkę bulionową warzywną lub vegetę, dolewacie oleju lub masła.
- Gotujecie aż ziemniaki będą ugotowane.
- Wyjmujecie cebulę, pora, selera, korzeń pietruszki i natkę.
- Dodajecie starte na grubych oczkach ogórki, lubczyk, pieprzu troszkę i gotujecie jeszcze 5 - 7 minut.
- Na koniec dodajecie niewielką ilość śmietany. Żeby się nie zważyła rozrabiacie ją w niewielkiej ilości wody ze szczypta soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz