29.06.2015

Zupa Ogórkowa


Ogórkową mogę jeść codziennie. Nigdy sobie nie odmówię tej zupki. Jakaś magia w niej jest. 
To typowa polska zupa, której nigdzie chyba na świecie nie spotkacie. 
Przepis całkiem niemagiczny a tradycyjny, zwyczajny i pyszny.

Potrzebujecie
Ogórki Kiszone - najlepiej własnej roboty
Ziemniaki
Marchewkę
Cebulę
Włoszczyznę -  korzeń pietruszki, por, korzeń selera
Olej lub Masło
Vegetę naturalną lub Kostkę warzywną Bio
Pieprz
Śmietanę do zupy wiejską lub nie, ale 18%
Lubczyk
Natkę pietruszki

Pichcicie tak
  1. Do garnka wkładacie włoszczyznę obraną w dużych kawałkach, całą obraną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, kostkę czy startą jak lubicie, natkę pietruszki w gałązkach. 
  2. Zalewacie wodą i gotujecie pod przykryciem na dużym ogniu aż woda zawży. Wtedy dodajecie kostkę bulionową warzywną lub vegetę, dolewacie oleju lub masła. 
  3. Gotujecie aż ziemniaki będą ugotowane. 
  4. Wyjmujecie cebulę, pora, selera, korzeń pietruszki i natkę.
  5. Dodajecie starte na grubych oczkach ogórki, lubczyk, pieprzu troszkę i gotujecie jeszcze 5 - 7 minut. 
  6. Na koniec dodajecie niewielką ilość śmietany. Żeby się nie zważyła rozrabiacie ją w niewielkiej ilości wody ze szczypta soli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *