5.02.2018

Ciasto Czekoladowe z Mąki Orkiszowej

Na sobotnią uroczystość, niedzielną przyjemność, słodki deser w tygodniu...
Pyszne, mięciutkie, wilgotne ciacho - bez pszenicy, z dużą ilością mielonych migdałów, bogate w kakao, z odrobiną piernikowego aromatu.
Moim skromnym zdaniem z powodzeniem zastąpi tort.
Wszystkie składniki miksujemy w jednej misce, pieczemy, dekorujemy i jest.
Minimum pracy, maksimum efektu i smaku.

Potrzebne wam:
Mąka Orkiszowa - 1,5 szklanki
Jajka - 3
Olej Rzepakowy lub jaki używacie - nierafinowany, niearomatyczny - 3/4 szklanki
Miód niskoaromatyczny np rzepakowy lub wielokwiatowy - 4 łyżki
Cukier trzcinowy lub brzozowy lub jaki używacie - 1 szklanka, 1/2 szklanki na mniej słodkie
Migdały mielone - 250 gram
Kakao - 1/2 szklanki
Przyprawa do Piernika - 1 łyżeczka
Soda Oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Czekolada Mleczna - Alpejska np Milka - 1 tabliczka

Robicie tak: 
  1. Wszystkie składniki prócz mąki i Czekolady wkładacie, wsypujecie, wlewacie, dodajecie do miski i miksujecie aż się połączą.
  2. Dodajecie mąkę na trzy razy dosypując i miksujecie aż połączy się z pozostałymi składnikami.
  3. Blaszkę okrągłą lub prostokątną - jak wolicie - smarujecie masłem i posypujecie mąką orkiszową.
  4. Wylewacie ciasto na blaszkę i pieczecie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Jeżeli wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha ciasto jest gotowe.
  5. Roztopcie tabliczkę czekolady - najszybciej w mikrofalówce jak macie - i posmarujcie nią ciasto. Możecie zrobić wzorki wykałaczką i/lub posypać jeszcze kakao.

2 komentarze:

  1. Witam, chciałabym wypróbować przepis, ale nie mam migdałów ani miodu. Mogę te składniki czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *