28.08.2013

Flądra Smażona

Flądra jest cienka, ale pyszna i ma mało ości.  W Polsce należy do najtańszych owoców Bałtyku.Wygodnie się ją konsumuje, ości są tylko w kręgosłupie i na brzegach.  Flądra smakuje samotna, usmażona, obtoczona   w mące.  Ja usmażyłam do niej ziemniaczki i nic już nie brakowało do smaku. 

potrzebujecie: 
Fladrę świeżą
Olej ( ja używam rzepakowy)
Mąkę
Sól
Ziemniaki
Przyprawa do pieczonych ziemniaków

przyrządzacie tak:
  1. Flądrę myjecie, solicie, obtaczacie w mące. Smażycie z dwóch stron na patelni z dobrą, nieprzywierającą powłoką, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 
  2. Wcześniej ugotowane ziemniaki kroicie w grube plastry, posypujecie przyprawą do pieczonych ziemniaków i smażycie osobno na oleju na rumiano z obu stron.
  3. Dekorujecie talerz sałatką, czy inną jadalną ozdobą. Mi wpadła w ręce czerwona porzeczka prosto z działki, sałata lodowa i liście selera.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *