16.09.2017

Placek Ziemniaczany

Zostały mi ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. 
Wymieszałam z kilkoma składnikami, usmażyłam  i zjadłam z dodatkiem serka  do smarowania pieczywa. Pysznie smakuje i pasuje też z jogurtem z czosnkiem lub tzatzikami.
Placek robi się i smaży szybciutko, króciutko...

Potrzebujecie:

Ziemniaki ugotowane 
Jajko całe
Cebulkę białą
Sól
Pieprz Czarny mielony
Olej np Rzepakowy, nierafinowany
Serek biały do kanapek czosnkowy, ziołowy albo jaki lubicie lub Jogurt Naturalny z Rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem.

Robicie tak:

  1. Ziemniaki zgniatacie na puree.
  2. Cebulkę pokrojoną w kostkę smażycie na niewielkiej ilości Oleju.
  3. Wbijacie całe Jajko.
  4. Doprawiacie Solą i Pieprzem według uznania.
  5. Dodajecie usmażoną Cebulkę.
  6. Całość mieszacie na jednolitą masę.
  7. Na patelni rozgrzejcie Olej i wylejcie całą masę, rozprowadzając po całej patelni. (możecie też uformować kilka mniejszych placków)
  8. Smażycie z obu stron na rumiano.
  9. Podajecie i jecie z Serkiem lub Jogurtem.

Smacznego!
 
 

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *