Chrzan koloruje smak potraw z rybek, mięs i wędlin - u mnie tylko drobiowych.
Można kupić gotowy, przyprawiony w słoiku, ale zwykle nafaszerowany chemikaliami.
Na targach czy w sklepach można nabyć Naturalny korzeń chrzanu i w prosty sposób zrobić własny wyrób. Smakuje o niebo lepiej i długo przechowuje się lodówce domowej.
Potrzebujecie:
Korzeń Chrzanu
Sok z Cytryny
Sól
Robicie tak:
- Korzeń Chrzanu obieracie z cienkiej skórki.
- Ścieracie na tarce na małych, podłużnych oczkach, najlepiej w szerszej misce. (Uwaga: chrzan jest ostry i gryzie w gardło podczas tarcia, wchodzi przez nos. Wstrzymujcie oddech podczas tarcia na chwilkę i łąpcie oddech odwracając głowę, lub trzyjcie na balkonie, albo przy szeroko otwartym oknie jeśli pogoda na to pozwala)
- Dodajecie wyciśnięty sok z cytryny i solicie.
- Mieszacie, przekładacie do słoika, ugniatacie lekko, zamykacie pokrywką i wstawiacie do lodówki.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz