16.11.2015

Chrzan Tarty

Chrzan koloruje smak potraw z rybek, mięs i wędlin - u mnie tylko drobiowych. 
 Można kupić gotowy, przyprawiony w słoiku, ale zwykle nafaszerowany chemikaliami. 
Na targach czy w sklepach można nabyć Naturalny korzeń chrzanu i w prosty sposób zrobić własny wyrób. Smakuje o niebo lepiej i długo przechowuje się lodówce domowej.

Potrzebujecie:
Korzeń Chrzanu
Sok z Cytryny
Sól

Robicie tak:
  1. Korzeń Chrzanu obieracie z cienkiej skórki.
  2. Ścieracie na tarce na małych, podłużnych oczkach, najlepiej w szerszej misce. (Uwaga: chrzan jest ostry i gryzie w gardło podczas tarcia, wchodzi przez nos. Wstrzymujcie oddech podczas tarcia na chwilkę i łąpcie oddech odwracając głowę, lub trzyjcie na balkonie, albo przy szeroko otwartym oknie jeśli pogoda na to pozwala)
  3. Dodajecie wyciśnięty sok z cytryny i solicie.
  4. Mieszacie, przekładacie do słoika, ugniatacie lekko, zamykacie pokrywką i wstawiacie do lodówki.
Gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *