9.11.2015

Zupa Barszcz Czerwony w Kremie



Buraczki to warzywo całoroczne. Latem smakuje botwinka i chłodnik. 
Zimą barszczyk czerwony czysty z krokietem, ukraiński lub tradycyjny
 z ziemniakami, zabielony.
Zupa krem z buraków to dla mnie nowość, ale w składzie tradycja. 
Pyszna i lekko strawna.
Robi się  migusiem.
Poczytajcie i eksperymentujcie ze smakami i konsystencjami potraw bo to ciekawe i kreatywne zajęcie.

Potrzebujecie:
Buraki Czerwone
Ziemniaki
Marchew
Cebulę Białą lub Szalotkę
Łodygi z natką pietruszki
Vegetę Naturalną
Liść Laurowy
ew Lubczyk 
Olej nierafinowany np rzepakowy
Sól
Kurkumę
Zakwas Buraczany lub sok z cytryny

Robicie tak:
Gotujecie tradycyjny barszcz czerwony. Ja używam szybkowaru, bo zupa gotowa szybciutko i zdrowsza bo praktycznie uparowana.
  1. Warzywa obrane, pokrojone w mniejsze kawałki wkładacie do garnka (jeśli macie to do szybkowara.
  2. Dolewacie Wody, jak na zupę.
  3. Dodajecie Vegetę Naturalną, Liść Laurowy, Łodygi i pokrojoną natkę, ew Lubczyk, Sól, niewielką ilość Oleju, proporcjonalnie odrobinkę Kurkumy.
  4. Przykrywacie i gotujecie aż warzywa zmiękną ( w szybkowarze ok 20 minut), buraki mogą pozostać al dente, czyli troszkę twardsze.
  5. Wyjmijcie liść laurowy.
  6. Dolejcie Zakwasu Buraczanego ( podniesie smak wprowadzając lekką kwaskowość) lub wciśnijcie sporo soku z cytryny. (2 min)
  7. Chwilkę podgotujcie.
  8. Zblenderujcie zupkę na krem czym tam macie i używacie. 
Ja polecam blender ręczny,  sprawdza się w owocach, warzywach, jest poręczny a do mycia tylko jedna część.
                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *