30.05.2016

Pieczony Obiad Wegetariański

Inspiruje mnie ostatnio Kuchnia Wegetariańska a nawet Wegańska. 
Eksperymentuję, ale ostrożnie. Robię to co wiem, że będzie smakowite.
Z wcześniej upieczonych produktów można wyczarować szybkie, pyszne danie.
Polecam pieczone bakłażany, cukinie i pieczarki, połączone z cieciorką, suszonymi pomidorami, dosmaczone, doprawione i posypane świeżą natką. 
Minimum pracy, maksimum smaku!
(Bakłażany lekko polane odrobiną oliwy i upieczone nie nasiąkną tłuszczem jak przy smażeniu)

Potrzebujecie:
Bakłażany
Cukinie
Pieczarki
Suszone Pomidory ( wilgotne lub w oleju)
Cieciorkę ( z puszki lub ugotujcie sami)
Czosnek
Natkę Pietruszki
Oliwę z Oliwek lub dobry Olej - nierafinowany
Sól Morską lub Himalajską
Pieprz Kolorowy z młynka - świeżomielony

Robicie tak:
  1. Umyte Bakłażany i Cukinie kroicie w plastry średniej grubości.
  2. Umyte Pieczarki (obieracie jeśli są już w plamki, jak bielutkie to nie) kroicie w połówki lub w ćwiartki w zależności od wielkości.
  3. Warzywa układacie na blaszce, na papierze do pieczenia.
  4. Skrapiacie lekko Oliwą, lekko solicie.
  5. Pieczecie w 180 stopniach, na opcji góra-dół ok 30 minut.
  6. Upieczone warzywa zostawiacie na ok 30 minut żeby skórka z bakłażana zmiękła.
  7. (Możecie zostawić w lodówce i zrobić z nich obiad następnego lub trzeciego dnia)
  8. Warzywa mieszacie z cieciorką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i drobniej pokrojonymi suszonymi pomidorami, ewentualnie dodajecie łagodnej Oliwy lub Oleju, ew dosalacie jak lubicie.
  9. Podgrzewacie na patelni kilka minut mieszając. ( lub w mikrofalówce)
  10. Na talerzu posypujecie posiekaną Natką i Kolorowym Pieprzem z młynka.

  11. Pycha ta Micha!:)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *