Inspiruje mnie ostatnio Kuchnia Wegetariańska a nawet Wegańska.
Eksperymentuję, ale ostrożnie. Robię to co wiem, że będzie smakowite.
Z wcześniej upieczonych produktów można wyczarować szybkie, pyszne danie.
Polecam pieczone bakłażany, cukinie i pieczarki, połączone z cieciorką, suszonymi pomidorami, dosmaczone, doprawione i posypane świeżą natką.
Minimum pracy, maksimum smaku!
(Bakłażany lekko polane odrobiną oliwy i upieczone nie nasiąkną tłuszczem jak przy smażeniu)
Potrzebujecie:
Bakłażany
Cukinie
Pieczarki
Suszone Pomidory ( wilgotne lub w oleju)
Cieciorkę ( z puszki lub ugotujcie sami)
Czosnek
Natkę Pietruszki
Oliwę z Oliwek lub dobry Olej - nierafinowany
Sól Morską lub Himalajską
Pieprz Kolorowy z młynka - świeżomielony
Robicie tak:
- Umyte Bakłażany i Cukinie kroicie w plastry średniej grubości.
- Umyte Pieczarki (obieracie jeśli są już w plamki, jak bielutkie to nie) kroicie w połówki lub w ćwiartki w zależności od wielkości.
- Warzywa układacie na blaszce, na papierze do pieczenia.
- Skrapiacie lekko Oliwą, lekko solicie.
- Pieczecie w 180 stopniach, na opcji góra-dół ok 30 minut.
- Upieczone warzywa zostawiacie na ok 30 minut żeby skórka z bakłażana zmiękła.
- (Możecie zostawić w lodówce i zrobić z nich obiad następnego lub trzeciego dnia)
- Warzywa mieszacie z cieciorką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i drobniej pokrojonymi suszonymi pomidorami, ewentualnie dodajecie łagodnej Oliwy lub Oleju, ew dosalacie jak lubicie.
- Podgrzewacie na patelni kilka minut mieszając. ( lub w mikrofalówce)
- Na talerzu posypujecie posiekaną Natką i Kolorowym Pieprzem z młynka.
Pycha ta Micha!:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz