Ciacho od święta lub od weekendu samodzielnie zrobione pychota!
Ten serniczek nie dość, że dość dietetyczny, bo bez dodatku mąki i innych tuczących produktów pomijając cukier - nie może się nie udać. Ja wybrałam niektóre produkty Bio, ale może być i ze zwykłych.
Bardzo prosty w robieniu, smaczny w smaku.
Polecam gorąco:)
Potrzebujecie:
1 kg Serka Homogenizowanego, Naturalnego ( bez cukru)
6 jajek - Bio
200 gram Masła
2 op Budyniu Waniliowego - Bio
1 op Cukru Vaniliowego Bourbon - Bio
300 gram Cukru Trzcinowego, Brązowego
1-2 Cytryny - Bio
Robicie tak:
- W misce ucieracie mikserem 6 żółtek+Cukry + Masło pokrojone na mniejsze kawałki
- Dodajecie sok z Cytryn +Budyń w proszku i na dwa etapy serek homo i dalej miksujecie mikserem na jednolitą masę.
- W innym naczyniu mikserem ubijacie z 6 Białek pianę na sztywno.
- Pianę białkową dodajecie do masy i delikatnie mieszacie łyżką.
- Brytfankę do pieczenia smarujecie olejem i posypujecie bułką tartą lub rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi.
- Wylewacie masę serową i jednolicie smarujecie wierzch.
- Pieczecie w 175 stopniach 1 godzinę na opcji Umluft lub góra dół w zależności od piekarnika jaki macie.
- Wyjmujecie po godzinie i zostawiacie żeby ostygł. Można posypać startą na tarce czekoladą do dekoracji lub polać masą czekoladową. Ale sam smakuje też pysznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz