14.11.2017

Zupa Brokułowo - Kalarepowa

              W mojej kuchni królują Zupy.
Uwielbiam... Mogę jeść je na śniadanie, obiad i kolację. 
Szybkie, różnorodne, jednogarnkowe, warzywne, kremowe, makaronowe, ryżowe, smaczne, dietetyczne, wegetariańskie i zdrowe. 
Ja się wcale nie chwale, ja do zup po prostu mam talent:))
Tej zupce smak podkręci Por, dodany pod koniec gotowania i starty na wierzch na talerzu Ser Parmezan.

Potrzebujecie:
Brokuła
Kalarepę
Pora
Marchew
Ziemniaki
Cebulę białą
Pietruszkę Natkę z łodygami
Lubczyk - suszony lub świeży
Vegetę i/lub Kostkę Bulionową - naturalne bez dosmaczaczy
Pieprz - czarny, mielony 
Śmietanę do Zupy (ja używam bez laktozy bo lekko strawna)
Ser Parmezan.

Robicie tak:
  1. Warzywa myjecie, które trzeba obieracie, okrajacie.
  2. Kroicie - Ziemniaki i Kalarepę w kostkę, Marchew i Pora w talarki, Brokuła w różyczki.
  3. Warzywa bez Brokuła i Pora wrzucacie do garnka i zalewacie wodą.
  4. Dodajecie całą Cebulę, Natkę z łodygami, Vegetę.
  5. Gotujecie pod przykryciem ok 15 minut.
  6. Dodajecie Brokuła i Pora, Kostkę Bulionową, Lubczyk, Pieprz.
  7. Gotujecie jeszcze ok 7 minut.
  8. Wyjmujecie cebulę i natkę z łodygami.
  9. Doprawiacie śmietaną, rozmieszaną w kubku z odrobiną soli i zupy - żeby się nie zważyła. 
Smacznego, zdrowego..!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *