Biała Fasola gości w moim rodzinnym domu dość często.
Pysznie i najprościej jak się da czyli ugotowana i wymieszana z roztopionym masłem lub podsmażona z masłem lub olejem.
Doskonale smakuje, syci i zastępuje mięso.
Została mi raz w lodówce i zrobiłam z niej pyszną zupkę.
Smak dopasowany idealnie na jesienne słoty, chlapy i chłody.
Potrzebujecie:
Fasolkę Białą ugotowaną w osolonej wodzie lub dla leniwszych z puszki
Ziemniaki
Marchew
Seler
Pietruszki korzeń i Natkę
Cebulkę żółtą
Por
Czosnek
Liść Laurowy
Majeranek
Vegetę Naturalną czy inne Suszone Warzywko
Lubczyk
Olej Rzepakowy
Paprykę w proszku - łągodną i wędzoną
Kurkumę
Pieprz Czarny mielony
Robicie tak:
- Warzywa obieracie.
- Ziemniaki kroicie w kostkę, jak do zupy.
- Marchew, Seler i Korzeń Pietruszki ścieracie na tarce, na grubszych oczkach.
- Warzywa wkładacie do garnka, dodajecie kawałek Pora, Liść Laurowy, kilka łodyg z Natką, drobno pokrojony ząbek Czosnku. Zalewacie wodą i zagotowujecie.
- Doprawiacie Vegetą i gotujecie do miękkości warzyw.
- Drobno pokrojoną cebulkę lekko podsmażacie na Oleju
- Pod koniec gotowania doprawcie Lubczykiem, Majerankiem, Kurkumą, Paprykami, Pieprzem, dodajcie cebulkę z Olejem i Fasolkę.
- Całość gotujcie jeszcze około 3 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz