Idą Święta, czas radości, czas pyszności, czas pieczenia ciasteczek.
Te tu z mąki Orkiszowej nie rozpychające, bez GMO, zdrowsze a pyszne tak samo.
Maślane z nutką aromatycznej skórki cytrynowej smakują wyśmienicie dzieciom i dorosłym.
Potrzebne wam:
Mąka Orkiszowa - gładka, 380 gram
Cukier Trzcinowy, Xylitol lub jaki używacie - 1/2 szklanki
Cukier Waniliowy - torebka
Masło Naturalne - 125 gram
Skórka z całej Cytryny Bio - bez chemii
Jajko - 1 całe
Robicie tak:
- Mąkę, Cukier, Cukier Waniliowy, Masło miękkie wsypujecie do sporej miski.
- Ścieracie na małych oczkach tarki Skórkę z Cytryny. ( trzymajcie w ręku całą cytrynę i obracając ścierajcie wierzchnią warstwę czyli skórkę).
- Wybijacie jajko.
- Składniki wyrabiacie ręką na jednolitą masę i zagniatacie ciasto - trochę to trwa, na początku składniki są sypkie.
- Z ciasta formujecie trzy grube rulony, każdy osobno owijacie folią i wkładacie na godzinkę do lodówki.
- Schłodzone ciasto kroicie nożem w ok 3 mm krążki i delikatnie rozklepujecie. Możecie zostawić krążki lub uformować figurki czy wykroić foremkami do ciastek. Kreacja dowolna.
- Układacie na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczecie w 180 stopniach ok 25 minut - w zależności od grubości ciastek.
- Po upieczeniu od razu wyjmujecie z piekarnika i zostawiacie do ostygnięcia.
- Zimne posypujecie cukrem pudrem.
- Trzymajcie najlepiej w blaszanym pudełko - wytrzymują 2 miesiące o ile wy wytrzymacie nie zjadając ich;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz