24.12.2017

Ciasteczka Cytrynowe - Świąteczne z Mąki Orkiszowej


Idą Święta, czas radości, czas pyszności, czas pieczenia ciasteczek.
Te tu z  mąki Orkiszowej nie rozpychające, bez GMO, zdrowsze a pyszne tak samo.
Maślane z nutką aromatycznej skórki cytrynowej smakują wyśmienicie dzieciom i dorosłym.

Potrzebne wam:
Mąka Orkiszowa - gładka, 380 gram
Cukier Trzcinowy, Xylitol lub jaki używacie - 1/2 szklanki
Cukier Waniliowy - torebka
Masło Naturalne - 125 gram
Skórka z całej Cytryny Bio - bez chemii
Jajko - 1 całe

Robicie tak:
  1. Mąkę, Cukier, Cukier Waniliowy, Masło miękkie wsypujecie do sporej miski.
  2. Ścieracie na małych oczkach tarki Skórkę z Cytryny. ( trzymajcie w ręku całą cytrynę i obracając ścierajcie wierzchnią warstwę czyli skórkę).
  3. Wybijacie jajko.
  4. Składniki wyrabiacie ręką na jednolitą masę i zagniatacie ciasto - trochę to trwa, na początku składniki są sypkie.
  5. Z ciasta formujecie trzy grube rulony, każdy osobno owijacie folią i wkładacie na godzinkę do lodówki.
  6. Schłodzone ciasto kroicie nożem w ok 3 mm krążki i delikatnie rozklepujecie. Możecie zostawić krążki lub uformować figurki czy wykroić foremkami do ciastek. Kreacja dowolna.
  7. Układacie na blaszce, na papierze do pieczenia i pieczecie w 180 stopniach ok 25 minut - w zależności od grubości ciastek.
  8. Po upieczeniu od razu wyjmujecie z piekarnika i zostawiacie do ostygnięcia.
  9. Zimne posypujecie cukrem pudrem.
  10. Trzymajcie najlepiej w blaszanym pudełko - wytrzymują 2 miesiące o ile wy wytrzymacie nie zjadając ich;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *