15.04.2013

Makaron Penne z paluszkami krabowymi

Penne po włosku, rurki po polsku. Ten krój makaronu jest chyba na drugim miejscu popularności po Spaghetti.  Nie pamiętam kiedy wymyśliłam ten przepis. Ale jest w całości "mój". Po trochu w nim kuchni włoskiej i polskiej. Ostrzejsze w smaku paluszki krabowe łagodzi  biały twaróg. Zakończenie mi pasuje krótkie - SPRÓBUJCIE.  

Potrzebujecie: 
Makaron Penne ( włoski z mąki durum ) - paczka
Paluszki krabowe ( najlepsze w smaku znalazłam w Lidlu, w zamrażalce) 
Oliwa z oliwek lub olej (najlepiej z pierwszego tłoczenia, ja używam rzepakowy)
Ser biały, twarogowy
Czosnek
Sól, 
Pieprz ( niekoniecznie)
Natka pietruszki ( niekoniecznie)

Robicie tak:
  1. Makaron gotujecie w dobrze osolonej wodzie al'dente. 
  2. Po ugotowaniu przerzucacie na sitko i przelewacie ciepłą wodą z kranu.
  3. Gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzewacie olej z plasterkami czosnku ( czosnek powinien się zrobić miękki, ale nie brązowy). 
  4. Paluszki krabowe rozmrażacie mocząc we wrzątku, (bez osłonek foliowych) kilka minut, kroicie na grubsze kółka, rozłożą się na paski. 
  5. Przecedzony makaron dodajecie na patelnię, posypujecie paluszkami krabowymi. 
  6. Mieszacie, wykładacie na talerze. 
  7. Na koniec  posypujecie kawałkami twarogu, jak lubicie ostrzejsze, wyraźniejsze smaki zmielonym, najlepiej kolorowym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
  8. mhm, już bym zjadła.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *