20.07.2013

Spaghetti Carbonara

Nie gotuję świnki, prosiaczków, cielaczków i innych zwierzaczków. Zmieniłam więc tradycyjne Carbonara zamieniając wędzony bekon na 100% drobiową, podwędzaną  kiełbaskę. Smakuje wyśmienicie, jest mniej kalorycznie. 

potrzebujecie:
Makaron (pasta) Spaghetti
Kiełbasę, wędzoną 100% z mięsa drobiowego
Jajko
Olej
Śmietanę słodką
Parmezan i Pieprz ( ewentualnie)

robicie ta:
  1. Makaron gotujecie w osolonej wodzie al'dente. 
  2. W kubku bełtacie trzepaczką jajko z 3 łyżkami śmietany. 
  3. Na patelni, na oleju podsmażacie pokrojoną w cienkie kwadraciki kiełbasę. 
  4. Makaron odcedzacie na sitku i gorący przekładacie z powrotem do patelni z kiełbasą od razu wlewacie jajka i  energicznie mieszacie  krótko na wolnym ogniu podgrzewając. Nie może powstać jajecznica, a sos powinien oblepić makaron. (za pierwszym razem może nie wyjść, ale i tak smakuje:) 
  5. Ja posypuję jeszcze odrobiną parmezanu i kolorowym świeżo mielonym pieprzem ale musu nie ma.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *