Nie gotuję świnki, prosiaczków, cielaczków i innych zwierzaczków. Zmieniłam więc tradycyjne Carbonara zamieniając wędzony bekon na 100% drobiową, podwędzaną kiełbaskę. Smakuje wyśmienicie, jest mniej kalorycznie.
potrzebujecie:
Makaron (pasta) Spaghetti
Kiełbasę, wędzoną 100% z mięsa drobiowego
Jajko
Olej
Śmietanę słodką
Parmezan i Pieprz ( ewentualnie)
robicie ta:
- Makaron gotujecie w osolonej wodzie al'dente.
- W kubku bełtacie trzepaczką jajko z 3 łyżkami śmietany.
- Na patelni, na oleju podsmażacie pokrojoną w cienkie kwadraciki kiełbasę.
- Makaron odcedzacie na sitku i gorący przekładacie z powrotem do patelni z kiełbasą od razu wlewacie jajka i energicznie mieszacie krótko na wolnym ogniu podgrzewając. Nie może powstać jajecznica, a sos powinien oblepić makaron. (za pierwszym razem może nie wyjść, ale i tak smakuje:)
- Ja posypuję jeszcze odrobiną parmezanu i kolorowym świeżo mielonym pieprzem ale musu nie ma.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz