19.04.2016

Zupa Warzywna z Soczewicą

Kreatywność napędza kreatywność. 
Dietetycznych, zdrowych eksperymentów ciąg dalszy.
Im częściej coś tworzymy, tym częściej chce nam się tworzyć i nam to wychodzi. 
Wymyśliłam zupkę ze sporą ilością warzyw i soczewicą. Przyprawiłam i nieźle smakuje. 
Zróbcie moją wersję lub wymyślcie swoją inspirując się tą:)

Potrzebujecie: 
Soczewicę Zieloną lub Czerwoną ( czerwona stworzy ładniejszy kolor)
Marchew
Korzeń Pietruszki i Selera
Kalarepę
Paprykę Czerwoną
Ziemniaki
Cebulę Białą
Ząbki Czosnku
Kostkę Bulionową Warzywną lub Vegetę Naturalną - Bio
Olej Rzepakowy lub Kokosowy (bezsmakowy)
Zioła: Natka Pietruszki - suszona lub świeża, Lubczyk
Przyprawy: Kurkuma, Papryka Czerwona Słodka, lub i Wędzona, Pieprz, ew Chilli
Przecier pomidorowy

Robicie tak:
  1. Marchew, Korzeń Pietruszki,  Korzeń Selera, Czosnek obieracie i ścieracie na tarce na dużych oczkach.
  2. Obrane Ziemniaki, Kalarepę, Cebulę i nieobraną Paprykę kroicie w kostkę.
  3. Wkładacie produkty do garnka lub szybkowara.
  4. Dodajecie, Soczewicę posiekaną lub suszoną Natkę Pietruszki, Lubczyk, Paprykę w proszku, Kostkę Bulionową lub Vegetę.
  5. Dolewacie odrobinę Oleju, podlewacie Wodą i gotujecie na wolnym ogniu do miękkości soczewicy. (w szybkowarze ok 20 minut, w garnku odpowiednio dłużej).
  6. Pod koniec dodajecie Przecier Pomidorowy, Kurkumę, ew Chilli.
  7. Podgotowujecie jeszcze około minuty i gotowe.
  8. Zupkę na koniec można zmiksować blenderem.
  9. Jakby wydała wam się za gęsta dolejcie troszkę wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *