Dieta bezglutenowa dobra dla figury i dla zdrowia!
Wystarczy spojrzeć na Azjatów, nie jedzą nic co zawiera gluten czy nabiał.
Zapytałam raz znajomą Tajlandkę co je na śniadanie, skoro nie je chleba.
A ona, że oni jedzą na śniadanie ryż, na obiad ryż i na kolacje ryż.
O serze nie miała pojęcia. Mleko pija tylko sojowe.
No i Azjaci szczupli i zdrowi...
Weźmy z nich przykład. Odkąd zaczęłam taką dietę czuję się lekko i lepiej:)
Chleb ten wspaniale zastępuje tradycyjny. Robi się baaaardzo łatwoooo.
Można na niego położyć wszystko co lubicie na kanapce i naprawdę smakuje przepysznie. Tylko trzeba dłużej gryźć, ale to ma plusy, bo zje się mniej, szybciej nasyci i ta sytość dłużej zostanie.
Potrzebujecie
na małą, prostokątną blaszkę:
2 szklanki Płatków Owsianych
1 szklanka Pestek Słonecznika
1/2 szklanki Pestek Dyni
1/2 szklanki Siemienia Lnianego
1/2 szklanki nasion Chia ( można pominąć)
1/2 szklanki Mąki Kukurydzianej do chleba lub do naleśników np firmy Schar
2 łyżeczki Soli Morskiej lub Himalajskiej
4 łyżki Miodu, lub z Agawy
2 łyżki Tłuszczu Kokosowego
2 łyżki Oleju Rzepakowego
2 szklanki Wody
2 szklanki Wody Lekko Gazowanej
Robicie tak:
- Wszystkie nasiona wkładacie do miski.
- Dodajecie Sól i Mąkę i mieszacie suche składniki - ręką lub łyżką jak wolicie.
- Dodajecie Tłuszcze, Miód lub Syrop i Wodę i mieszacie jednolicie - ręką.
- Wykładacie powstałą masę do blaszki ( teflonowej nie musicie niczym smarować, na inną blaszkę jeśli jest potrzeba wykładacie papier do pieczenia).
- Pozostawiacie na 2 godzinki żeby nasiona nasiąkły.
- Pieczecie w 180 stopniach na opcji góra dół - 20 minut.
- Po tym czasie wyjmujecie chleb z blaszki ( powinien się łatwo wysunąć) i pieczecie dalej 40 minut na kratce do pieczenia.
- Jecie od następnego dnia. Wtedy nie będzie sie kruszył.
- Przechowujcie w lodówce w papierze i torebce foliowej, długo poleży jak nie zjecie szybko:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz