25.05.2016

Chleb z ziaren bezglutenowy - Brot Vegie

Dieta bezglutenowa dobra dla figury i dla zdrowia! 
Wystarczy spojrzeć na Azjatów, nie jedzą nic co zawiera gluten czy nabiał. 
Zapytałam raz znajomą Tajlandkę co je na śniadanie, skoro nie je chleba. 
A ona, że oni jedzą na śniadanie ryż, na obiad ryż i na kolacje ryż. 
O serze nie miała pojęcia. Mleko pija tylko sojowe. 
No i Azjaci szczupli i zdrowi...
Weźmy z nich przykład. Odkąd zaczęłam taką dietę czuję się lekko i lepiej:)
Chleb ten wspaniale zastępuje tradycyjny. Robi się baaaardzo łatwoooo.
Można na niego położyć wszystko co lubicie na kanapce i naprawdę smakuje przepysznie. Tylko trzeba dłużej gryźć, ale to ma plusy, bo zje się mniej, szybciej nasyci i ta sytość dłużej zostanie.

Potrzebujecie
na małą, prostokątną blaszkę:
2 szklanki Płatków Owsianych
1 szklanka Pestek Słonecznika
1/2 szklanki Pestek Dyni
1/2 szklanki Siemienia Lnianego
1/2 szklanki nasion Chia ( można pominąć)
1/2 szklanki Mąki Kukurydzianej do chleba lub do naleśników np firmy Schar
2 łyżeczki Soli Morskiej lub Himalajskiej
4 łyżki Miodu, lub z Agawy 
2 łyżki Tłuszczu Kokosowego 
2 łyżki Oleju Rzepakowego
2 szklanki Wody 
2 szklanki Wody Lekko Gazowanej

Robicie tak:
  1. Wszystkie nasiona wkładacie do miski.
  2. Dodajecie Sól i Mąkę i mieszacie suche składniki - ręką lub łyżką jak wolicie.
  3. Dodajecie Tłuszcze, Miód lub Syrop i Wodę i mieszacie jednolicie - ręką.
  4. Wykładacie powstałą masę do blaszki ( teflonowej nie musicie niczym smarować,  na inną blaszkę jeśli jest potrzeba wykładacie papier do pieczenia).
  5. Pozostawiacie na 2 godzinki żeby nasiona nasiąkły.
  6. Pieczecie w 180 stopniach na opcji góra dół - 20 minut.
  7. Po tym czasie wyjmujecie chleb z blaszki ( powinien się łatwo wysunąć) i pieczecie dalej 40 minut na kratce do pieczenia.
  8. Jecie od następnego dnia. Wtedy nie będzie sie kruszył.
  9. Przechowujcie w lodówce w papierze i torebce foliowej, długo poleży jak nie zjecie szybko:)
Zdrówka!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *