4.11.2016

Barszcz Ukraiński - Wegetariański i Vegański

Jesienne klimaty, jesienne nastroje, jesienne kolory, jesienne gotowanie... 
Ochota na rozgrzewające zupy rośnie. 
Barszcz Ukraiński to typowa jesienna zupa.  
Bordowa, kwaskowa, bez mięsa, odpowiednio przyprawiona pysznie smakuje. 
Polecam na obiad, kolację, dietę i zdrowie.

Potrzebujecie:
Buraki Czerwone - dwa średnie
Fasolkę Białą - Jaśka lub mniejszą, szklankę
Kapustę Białą - kilka liści
Ziemniaki - dwa średnie
Marchew - jedną średnią
Cebulę Białą lub Szalotkę
Czosnek - dwa duże lub trzy małe
Olej nierafinowany
Majeranek
Liść Laurowy - dwa
Ocet Jabłkowy lub Winny
Vegetę Naturalną
Pieprz Czarny - mielony
ew Sól
ew Zakwas lub Sok z Buraków

Robicie tak:
  1. Fasolkę wcześniej całą noc moczoną najlepiej ugotujcie wcześniej lub osobno. (Ja gotuję w szybkowarze i jest gotowa w 10 minut).
  2. Buraki, Marchew, Ziemniaki obieracie i kroicie. Buraki w drobniejszą kostkę, Ziemniaki w grubszą, Marchew w talarki. 
  3. Kilka liści Kapusty Białej kroicie w większą kostkę. 
  4. Wkładacie do garnka, dodajecie obraną, całą cebulę, dwa duże lub trzy małe ząbki czosnki, Liście Laurowe.
  5. Dolewacie wody i gotujecie. 
  6. Jak woda będzie bulgotała przyprawiacie Vegetą, ew dosólcie i gotujecie aż ziemniaki będą ugotowane.
  7. Wyjmujecie Cebulę i Liście Laurowe
  8. Przyprawiacie Pieprzem, Majerankiem (sporo), dolewacie kilka łyżek Oleju i kilka łyżek Octu, jak macie dolejcie zakwasu lub soku buraczanego i ugotowanej uprzednio fasolki.
  9. Pogotujcie jeszcze ok 3 minut. 
Gotowe! 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *