Ze świeżych Liści Szczawiu lub zawekowanych - ze słoika, błyskawiczna.
Dosmaczona i wzbogacona wiejskim jajkiem na twardo i chrupiącymi grzankami - mniam
Jak ktoś lubi kwaśne zupy - Szczawiowa idealna.
Potrzebne wam będą:
Świeże liście Szczawiu lub ze słoika ( w sklepach polskich dostępny za małe pieniądze)
Vegeta Naturalna lub Kostka Bulionowa Naturalna
Olej Rzepakowy
Pieprz Czarny - mielony
Śmietana do zupy ( ja używam bez laktozy bo lekko strawna)
Jajko ugotowane na twardo
Grzanki kupione, gotowe ( kuleczki są bardzo smaczne) lub zróbcie sami jak wolicie
- chleb pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości oleju, trochę posólcie.
ew Vegeta tradycyjna do smaku
Robicie tak:
- Gotujecie wodę w garnku w ilości ile potrzebujecie zupy.
- Do wrzącej wody dodajecie Kostkę Bulionową i Vegetę, mieszacie.
- Dodajecie słoiczek Szczawiu w zależności od ilości i kwaśności zupy jaką preferujecie - proponuję przecedzić go przez sitko, żeby nie wpadły ostre niteczki, które trzeba wypluwać ( świeży szczaw kroicie tylko drobniej i dodajecie - gotuje się bardzo szybko).
- Dodajecie posiekany świeży lub suszony Lubczyk (jeśli macie), trochę Pieprzu i niedużo Oleju.
- Chwilkę gotujecie.
- W filiżance czy szklance mieszacie ok łyżki śmietany do zupy z odrobiną Soli i zupy i dodajecie mieszając najlepiej trzepaczką do garnka zupy.
- Szczawiową podajecie z pokrojonym na ćwiartki czy połówki czy jak chcecie jajkiem na twardo i grzankami.
Ja nie jem, ja tą zupkę pożeram:)
Pysznych doznań smakowych życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz