7.09.2017

Zupa Szczawiowa z Jajkiem i Grzankami

Polska, tradycyjna, trochę zapomniana, a przepyszna.
Ze świeżych Liści Szczawiu lub zawekowanych - ze słoika, błyskawiczna.
Dosmaczona i wzbogacona wiejskim jajkiem na twardo i chrupiącymi grzankami - mniam
Jak ktoś lubi kwaśne zupy  - Szczawiowa idealna.


Potrzebne wam będą:

Świeże liście Szczawiu lub ze słoika ( w sklepach polskich dostępny za małe pieniądze)
Vegeta Naturalna lub Kostka Bulionowa Naturalna
Olej Rzepakowy
Pieprz Czarny - mielony
Śmietana do zupy ( ja używam bez laktozy bo lekko strawna)
Jajko ugotowane na twardo
Grzanki kupione, gotowe ( kuleczki są bardzo smaczne) lub zróbcie sami jak wolicie 
- chleb pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości oleju, trochę posólcie.
ew Vegeta tradycyjna do smaku

Robicie tak:
  1. Gotujecie wodę w garnku w ilości ile potrzebujecie zupy. 
  2. Do wrzącej wody dodajecie Kostkę Bulionową i Vegetę, mieszacie.
  3. Dodajecie słoiczek Szczawiu w zależności od ilości i kwaśności zupy jaką preferujecie - proponuję przecedzić go przez sitko, żeby nie wpadły ostre niteczki, które trzeba wypluwać ( świeży szczaw kroicie tylko drobniej i dodajecie  - gotuje się bardzo szybko).
  4. Dodajecie posiekany świeży lub suszony Lubczyk (jeśli macie), trochę Pieprzu i niedużo Oleju.
  5. Chwilkę gotujecie.
  6. W filiżance czy szklance mieszacie ok łyżki śmietany do zupy z odrobiną Soli i zupy i dodajecie mieszając najlepiej trzepaczką do garnka zupy.
  7. Szczawiową podajecie z pokrojonym na ćwiartki czy połówki czy jak chcecie jajkiem na twardo i grzankami.
Ja nie jem, ja tą zupkę pożeram:)
Pysznych doznań smakowych życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *