30.01.2018

Naleśnik Słony z Mąki Kukurydzianej

 
Nowa odsłona słonej wersji Naleśników - bezglutenowych, bezcukrowych,
 ziołowych i kolorowych.
Jednonaczyniowe, wieloskładnikowe, dietetyczne. 
Ser żółty też wcale nie taki zły jeśli jest dojrzały i wysokiej jakości.
Zapraszam w kulinarną podróż eksperymentalną.

Potrzebne wam:
Mąka bezglutenowa, kukurydziana np firmy Schar - 110 gram
Mleko - 250 ml
Jajka - 2
Olej - np Rzepakowy - 2 łyżki
Sól
Zioła do Sałatek bez soli - gotowa mieszanka np firmy Kamis
Oregano
Papryka suszona, mielona -  łagodna i wędzona
Ser Żółty ostry - np Gouda lub Raclette
Papryka Surowa - czerwona, żółta lub pomarańczowa - pół dużej
Czosnek Suszony lub Świeży
Przecier Pomidorowy - 1 łyżka
Ketchup 

Robicie tak:
  1. Mąkę, Jajka, Olej, Mleko miksujecie mikserem w naczyniu na jednolitą masę.
  2. Dodajecie Przecier pomidorowy, Sól, Paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. 
  3. Przyprawiacie Ziołami, Paprykami suszonymi i Czosnkiem.
  4. Miksujecie chwilę żeby składniki się wymieszały.
  5. Rozgrzewacie patelnie posmarowaną Olejem.
  6. Smażycie Naleśnika aż się trochę przyrumieni i przekładacie na drugą stronę i na usmażoną stronę układacie plasterki lub starty żółty ser.
  7. Smażycie aż ser się roztopi a naleśnik usmaży z drugiej strony.
  8. Wykładacie na talerz, posypujecie jeszcze wędzoną papryką i jecie z Ketchupem lub nie.
Smaczcie się!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *