Soczyste, chrupiące, słodkie i troszkę słodko-kwaśne....o smaku unikalnego rabarbaru...ręcznie robione na najnaturalniejszych składnikach.
Nie mogłam przestać jeść.
Nie jestem specjalistką od słodkich wypieków. Ciasto robię raz na pół roku, ale jest błyskawiczne, rozpływa się w buzi, a smak ma niebiański..Tak mówi moje podniebienie:)
Skosztujcie oczami i wyczarujcie swoje pyszne sami :)
Potrzebujecie:
Składniki suche:
Mąkę jakiej używacie, ja zrobiłam z Orkiszowej, ale może być pszenna - 2 szklanki
Proszek do pieczenia - pół łyżeczki
Soda spożywcza - pół łyżeczki
Składniki mokre:
Jajko - 1 całe
Jogurt Naturalny - 250 ml
Cukier jaki używacie - pół szklanki - ja użyłam brzozowego.
Olej rzepakowy - 100 ml
Sok z połówki Cytryny
Rabarbar
Cukier puder do posypania upieczonego ciacha.
Bita śmietana opcjonalnie.
Papier do pieczenia
Tortownica okrągła
Robicie tak:
Rabarbar okrajacie ze zbędnych końcówek, obieracie i kroicie w ok 1,5 cm kawałki.
Mieszacie składniki suche.
Składniki mokre z cukrem wymieszajcie w większej misce trzepaczką. Nie potrzeba tu naprawdę miksera.
Do mokrych składników dodajcie suche i wymieszajcie drewnianą łyżką.
Tortownicę wykładacie papierem do pieczenia.
Wylewacie ciasto na papier do pieczenia i na wierzch wbijając częściowo układacie rabarbar.
Pieczecie w 170 stopniach na opcji góra dół ok 1 godziny.
Wyjmujecie ciasto i jak ostygnie całkiem posypujecie cukrem pudrem.
Możecie dla urozmaicenia posprejować bitą śmietaną.
I mniamniuśnie już będzie i smaczcie się!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz