26.06.2015

Risotto po polsku




Risotto czyli potrawka z ryżu i różnych dodatków to po włosku bardzo czasochłonne danie. Trzeba podlewać wodą i mieszać kilka razy. 
W moim wydaniu to danie gotuje się samo, jak to w mojej kuchni bywa.
Jednogarnkowe dania królują u mnie w kuchni, bo są nieskomplikowane
 i szybko przygotowane.

Potrzebujecie
Ryż Paraboild 
Parówki drobiowe minimum 80% mięsa
Cebula biała 
Papryka czerwona
Marchewka
Olej 
Czosnek
Sól
Papryka mielona łagodna 
Oregano
ew Papryka chilli 

Robicie tak
  1. W szybkowarze lub innym garnku w którym będziecie robić Risotto podsmażyć krótko na oleju np rzepakowym cebulkę pokrojoną w kostkę i talarki parówek.
  2. Wyjąć z garnka, dolać oleju, wsypać ryż, chwilkę podprażyć mieszając, dodać pokrojone paprykę w kostkę i marchew w talarki, czosnek starty na małych oczkach. 
  3. Zalać całość wodą, ok 2 cm ponad ryż. 
  4. Przykryć, dusić na malutkim ogniu aż ryż wchłonie wodę, ok 15 minut.
  5. Doprawić solą, papryką, odrobiną oregano.
  6. Wymieszać, dodać cebulkę z parówką, 5 minut podgotować pod przykryciem. 
  7. Jak ktoś lubi na ostro to papryczki chilli suszonej dosypać na koniec, albo już na talerzu. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *