Risotto czyli potrawka z ryżu i różnych dodatków to po włosku bardzo czasochłonne danie. Trzeba podlewać wodą i mieszać kilka razy.
W moim wydaniu to danie gotuje się samo, jak to w mojej kuchni bywa.
Jednogarnkowe dania królują u mnie w kuchni, bo są nieskomplikowane
i szybko przygotowane.
Potrzebujecie
Ryż Paraboild
Parówki drobiowe minimum 80% mięsa
Cebula biała
Papryka czerwona
Marchewka
Olej
Czosnek
Sól
Papryka mielona łagodna
Oregano
ew Papryka chilli
Robicie tak
- W szybkowarze lub innym garnku w którym będziecie robić Risotto podsmażyć krótko na oleju np rzepakowym cebulkę pokrojoną w kostkę i talarki parówek.
- Wyjąć z garnka, dolać oleju, wsypać ryż, chwilkę podprażyć mieszając, dodać pokrojone paprykę w kostkę i marchew w talarki, czosnek starty na małych oczkach.
- Zalać całość wodą, ok 2 cm ponad ryż.
- Przykryć, dusić na malutkim ogniu aż ryż wchłonie wodę, ok 15 minut.
- Doprawić solą, papryką, odrobiną oregano.
- Wymieszać, dodać cebulkę z parówką, 5 minut podgotować pod przykryciem.
- Jak ktoś lubi na ostro to papryczki chilli suszonej dosypać na koniec, albo już na talerzu. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz