25.06.2015

Gołąbki z mięsem drobiowym

Wydawało mi się, że Gołąbki są bardzo skomplikowane i pracochłonne. Odkryłam, że są bardzo szybkie i proste.
Bo, że pyszne to wszyscy wiemy. 
Używam w kuchni szybkowaru co znacznie skraca gotowanie a przy tym zachowuje więcej wartości odżywczych, bo to gotowanie na parze. 
Polecam ten garnek, ale o nim w innym artykule, tymczasem wróćmy do Gołąbków. Zrobiłam, pierwszy raz, bo poprosiło o nie moje dziecię.
Jak to w mojej kuchni użyłam mięsa drobiowego. Można już dostać gotowe, świeżo zmielone. 

Potrzebujecie
Kapustę Białą
Mięso mielone drobiowe np. indycze i ciemne z kurczaka
Ryż  biały / jaśminowy lub długi
Jajko
Przecier pomidorowy
Mąkę ryżową lub białą
Olej
Czosnek
Sól
Pieprz
Lubczyk 
Vegetę naturalną

Robicie tak
  1. Ryż gotujecie w wodzie, posolony. Ja wlewam wody 2 cm ponad ryżem wtedy wchłonie wodę całkowicie i gotuje się krótko, ok 10, 15 minut. 
  2. Liście oddzielacie od kapusty i cieniujecie lekko nożykiem rdzenie, żeby łatwiej zawinąć farsz w kapustę i żeby liście nie popękały. Gotujecie liście w małej ilości wody w szybkowarze ok 5
  3. minut. W innym garnku dłużej. 
  4. Lekko przestudzony ryż mieszacie z mięsem mielonym, pół na pół ręką lub widelcem. Dodajecie całe jajko, troszkę oleju, sól, pieprz, suszony lubczyk, Vegetę, starty na tarce, na małych oczkach czosnek, też troszkę. Przypraw zawsze proponuję używać według uznania i smaku. Możecie poeksperymentować ze swoimi ziołami i przyprawami, ale ostrożnie, żeby dało się zjeść. 
  5. Na liście kapusty nakładacie farsz i zawijacie, dwa boki do środka i rolujecie, tak żeby farsz nie wychodził. Lepiej dodać mniej farszu niżby miał wypłynąć. 
  6. Ja układam w szybkowarze na liściach kapusty ścisło i piętrowo wtedy się nie rozsypią, a kapustę potem zjadam. Gołąbki podlewacie niewielką ilością wody i gotujecie. I tu nie ma wielkiej różnicy czy szybkowar czy garnek, trwa to koło godziny.
  7. Tymczasem robicie sos do gołąbków, prosty, szybki i zamiast mąki białej, z glutenem, rozpychającej nas i tuczącej proponuje zagęścić sos mąką ryżową. Gwarantuję, że smak i konsystencja sosu jest podobna do tradycyjnego. 
  8. Do garnka wlewamy wodę, troszkę oleju i masła i przecier pomidorowy, na oko, na wyczucie żeby nie wyszło za kwaśno. Solimy, ew pieprzymy i vegetujemy, dodajemy mąki ryżowej, mieszamy dobrze i zagotowujemy. Mąki też na oko i wyczucie. Lepiej mniej bo zawsze można dosypać.
  9. Jak sos będzie gęsty a następuje to błyskawicznie, wyłączacie. 
  10. Gotowe gołąbki polewacie sosem pomidorowym i ew posypujecie koperkiem. 
  11. Gołąbki smakują same albo z gotowanymi utłuczonymi ziemniakami, ew też posypanymi koperkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *