Cukinię dostałam z wioski. Najpopularniejsza chyba w leczu to i zgotowałam.
Zrobiłąm wersję z kiełbaską drobiową, ale ta potrawa równie smakuje jako wegetariańska.
Wyszło wyśmienicie.
Synek ocenił, że mega pysznie.
Cała magia w przyprawach, a tu pełni smaku nadaje czerwona, słodka papryka w proszku.
Proponuje używać do tego dania Szybkowaru. Skraca maxymalnie czas gotowania, zachowuje więcej wartości odżywczych, bo gotuje na parze, nie rozgotowuje dania a zachowuje piękne kolory i formy.
Uwaga zdradzam tajemnicę tej potrawki.
Potrzebujecie:
Cukinie
Paprykę czerwoną i żółtą
Marchew
Cebulkę
Natkę
Czosnek
Olej
Przecier pomidorowy
ew Kiełbaskę drobiową, lub i parówkę drobiową.
Przyprawy: vegetę naturalną, kurkumę, czerwoną, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz
Tworzycie tak:
- Warzyw użyjcie proporcjonalnie jednakową ilość, marchwi i czosnku mniej, przypraw według smaku.
- Cukinie kroicie w grubszą kostkę ( dużą obieracie i wykrajacie miąższ, młodą w całości)
- Papryki i cebulkę kroicie w większe kawałki, marchew w talarki.
- Czosnek ścieracie na tarce, na drobnych oczkach.
- Dodajecie kilka gałązek natki.
- Polewacie całość chlustem oleju np rzepakowego.
- Dodajecie przyprawy, mieszacie.
- Dolewacie wody, przykrywacie i gotujecie, aż warzywa zmiękną. W szybkowarze ok 10 minut.
- Dodajecie kiełbaskę pokrojoną jak lubicie lub\i parówkę rozmieszany w wodzie zimnej przecier pomidorowy, mieszacie i gotujecie jeszcze chwilkę.
- Zajadacie z chlebkiem tostowym lub bułeczką lub ryżem.
- Smaczcie się, bo jest czym, jak to mówi mój synalek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz