5.10.2015

Leczo Mniam Mniam

























 
 Cukinię dostałam z wioski. Najpopularniejsza chyba w leczu to i zgotowałam.
Zrobiłąm wersję z kiełbaską drobiową, ale ta potrawa równie smakuje jako wegetariańska.
Wyszło wyśmienicie. 
Synek ocenił, że mega pysznie. 
Cała magia w przyprawach, a tu pełni smaku nadaje czerwona, słodka papryka w proszku.
Proponuje używać do tego dania Szybkowaru. Skraca maxymalnie czas gotowania, zachowuje więcej wartości odżywczych, bo gotuje na parze, nie rozgotowuje dania a zachowuje piękne kolory i formy.
 Uwaga zdradzam tajemnicę tej potrawki.

Potrzebujecie:
Cukinie
Paprykę czerwoną i żółtą
Marchew
Cebulkę
Natkę
Czosnek
Olej
Przecier pomidorowy 
ew Kiełbaskę drobiową, lub i  parówkę drobiową.
Przyprawy: vegetę naturalną, kurkumę, czerwoną, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz

Tworzycie tak:
  1. Warzyw użyjcie proporcjonalnie jednakową ilość, marchwi i czosnku mniej, przypraw według smaku.
  2. Cukinie kroicie w grubszą kostkę ( dużą obieracie i wykrajacie miąższ, młodą w całości)
  3. Papryki i cebulkę kroicie w większe kawałki, marchew w talarki.
  4. Czosnek ścieracie na tarce, na drobnych oczkach.
  5. Dodajecie kilka gałązek natki.
  6. Polewacie całość chlustem oleju np rzepakowego.
  7. Dodajecie przyprawy, mieszacie.
  8. Dolewacie wody, przykrywacie i gotujecie, aż warzywa zmiękną. W szybkowarze ok 10 minut.
  9. Dodajecie kiełbaskę pokrojoną jak lubicie lub\i parówkę rozmieszany w wodzie zimnej przecier pomidorowy, mieszacie i gotujecie jeszcze chwilkę.
  10. Zajadacie z chlebkiem tostowym lub bułeczką lub ryżem.
  11. Smaczcie się, bo jest czym, jak to mówi mój synalek.

Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *