Smakuje jak z polskiej wsi, ale makaron włoski, a kiełbaska z miasta:)
Kilka tradycyjnych składników i mamy proste, swojskie i przepyszne danie - na kolacje czy jak kto woli na śniadanie lub obiad.
Z tego co w lodówce, z pozostałego z wczorajszego dnia makaronu wyczarujecie danie dnia.
Myślę, że i gościom zaspokoiłoby nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.
Makaron włoski z mąki Durum, spiralki
Cebulka biała
Kiełbaskę chudą z drobiu
Ser żółty, najlepiej Gouda
Olej rzepakowy
Sól
ew Pieprz
Robicie tak:
- Makaron gotujecie w osolonej wodzie al dente.
- Na odpowiednio dużej patelni na oleju podsmażącie cebulkę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor.
- Przed końcem smażenia dodajecie kiełbaskę pokrojoną w kostkę, chwilkę podsmażacie.
- Do tego dodajecie makaron, który wcześniej ociekł dobrze z wody (jak macie z wczorajszego dnia z lodówki, przelejcie go ciepłą wodą i też niech ocieknie z wody).
- Chwilkę razem mieszając podgrzewacie.
- Po chwili dodajecie starty żółty ser i podgrzewacie mieszając, aż ser się roztopi.
- Natychmiast wykładacie na talerze i jak lubicie posypcie pieprzem np świeżo mielonym kolorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz