24.09.2015

Makaron z polskiej wsi


Smakuje jak z polskiej wsi, ale makaron włoski, a kiełbaska z miasta:)
Kilka tradycyjnych składników i mamy proste, swojskie i przepyszne danie - na kolacje czy jak kto woli na śniadanie lub obiad.
Z tego co w lodówce, z pozostałego z wczorajszego dnia makaronu wyczarujecie danie dnia.
Myślę, że i gościom zaspokoiłoby nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. 

Potrzebujecie:
Makaron włoski z mąki Durum, spiralki
Cebulka biała
Kiełbaskę chudą z  drobiu
Ser żółty, najlepiej Gouda
Olej rzepakowy
Sól 
ew Pieprz

Robicie tak:
  1. Makaron gotujecie w osolonej wodzie al dente.
  2. Na odpowiednio dużej patelni na oleju podsmażącie cebulkę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor.
  3. Przed końcem smażenia dodajecie kiełbaskę pokrojoną w kostkę, chwilkę podsmażacie.
  4. Do tego dodajecie makaron, który wcześniej ociekł dobrze z wody (jak macie z wczorajszego dnia z lodówki, przelejcie go ciepłą wodą i też niech ocieknie z wody).
  5. Chwilkę razem mieszając podgrzewacie.
  6. Po chwili dodajecie starty żółty ser i podgrzewacie mieszając, aż ser się roztopi.
  7. Natychmiast wykładacie na talerze i jak lubicie posypcie pieprzem np świeżo mielonym kolorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *