25.10.2015

Rosół Błyskawiczny-Wegetariański i Vegański

Rosół kojarzy mi się z tradycjami polskiej wsi. 
To niedzielna, rodzinna zupa. Wszyscy jedli ją w niedziele po kościele. 
Tradycja wciąż trwa. 
Ale kuchnię ciężką, tłustą zdominowała dziś lżejsza, chudsza, zdrowsza.
Mój rosół bez mięsa, leży na żołądku krótko, leciutko jak piórko, nieodczuwalnie, a że  smakuje tylko gorący rozgrzewa jak tradycyjny.
 Prawdziwego, tradycyjnego smaku rosołowego nadaje mu zioło Lubczyk
 i świeża natka pietruszki.



potrzebujecie:
Włoszczyznę: Marchew, Seler, Por, Korzeń Pietruszki
Cebulę białą lub Szalotkę
Vegetę Naturalną
Kostkę Warzywną Bio
Kurkumę
Olej Rzepakowy
Lubczyk: świeży lub suszony
Natkę Pietruszki
Koperek: świeży lub mrożony
Pieprz
ew Sól
Makaron Ryżowy
Makaron Sojowy
ew troszkę Makaronu cieniutkich nitek z mąki durum bez jajek.

pichcicie tak:
  1. Do zimnej wody dodajecie obraną, umytą Włoszczyznę w dużych kawałkach, Cebulę i kilka łodyg Natki Pietruszki.
  2. Dosypujecie Vegety,  przykrywacie pokrywką i zagotowujecie.
  3. Do gotującej zupy dodajecie odrobinę Kurkumy,  Kostkę Warzywną Bio, sporo Lubczyku, chlust Oleju. 
  4. Gotujecie pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  5. Wyjmujecie cebulę włoszczyznę i łodygi natki pietruszki.
  6. Marchew kroicie w talarki i dodajecie z powrotem do zupki.
  7. Dodajecie odpowiednią ilość makaronu ryżowego i sojowego i ew makaronu nitki z mąki durum.
  8. Gotujecie ok 5 minut na wolnym ogniu (tyle potrzebują makarony do ugotowania)
  9. Dosypujecie odrobiną posiekanego koperku i ew dosalacie do smaku.
  10. Jedzcie gorący bo w nim cały smak. 
  11. Smacznego, rozgrzewającego życzę!
Jesienne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *