27.06.2012

Przekąski, Przystawki, Przegryzki, Podjadacze



Przystawki, Antipasti, Zakąski, Przekąski i każda nazwa, która wam się podoba.
Na wieczór samotny z netem, filmem, na smutki, na wieczorny głód, do winka, na domówkę, dla zakochanych, ukochanych, dla gości śródziemnomorskich i kiedy jeszcze macie chęć.


Na wieczorek z kimś...
Serek po hindusku 
 

Kupcie:

Opakowanie serka naturalnego do smarowania 
Przyprawę w proszku Curry
Kminek w ziarenkach
Pieczywo ( pasuje: bułka ciabata, warkocz, chleb hinduski, lub bagietka)

Róbcie:

Serek wyjmujecie do miseczki. Dodajecie płaska łyżeczkę przyprawy curry, płaską łyżeczkę kminku. Mieszacie na jednolitą masę widelcem.
Maczacie porwane lub pokrojone pieczywo w masie serowej i wkładacie do ust. 
Delektujecie się smakiem. 
( Nawet jeśli myślicie, ze nie lubicie kminku, w tej postaci polubicie, nadaje fajnej chrupkości) 


Serki, Oliweczki, Ogóreczki...


Potrzebujecie:
Oliwki zielone( i/lub czarne jak lubicie)
Ser żółty ( jaki lubicie, ja preferuję ostre w smaku, raczej słone niż słodkie, twardsze)
Ser pleśniowy (typu gorgonzola)
Ogóreczki małe korniszonki
Oliwa z oliwek
Ząbek czosnku
Zielona pietruszka
wykałaczki

Przygotowujecie:
Sery kroicie w większą kostkę, ogóreczki w podobnej wielkości kawałki.
Oliwki (bez zalewy oczywiście) polewacie dobrą oliwą, doprawiacie malutkimi kawałeczkami czosnku, posypujecie niewielką ilością drobniutko posiekanej natki pietruszki,
Układacie wszystko jak na załączonym obrazku lub jak wam się podoba. Dołączacie kilka wykałaczek do nabijania przystawkowych elementów.
Możecie już tylko podjadać, smakować i umilić sobie czas dogadzając podniebieniu.
Smacznego i miłego!


Oliwki







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *