Pyszne, zdrowe, kolorowe kanapki i inne śniadaniowe dodatki smakują tak tylko latem. Świeże pieczywko, masełko, świeże warzywa, sól. Do tego jajecznica ze szczypiorkiem- moje ulubione, proste, szybkie, czuć smaki..
Pieczywo różne, jakie lubicie ( najlepiej smakują w tym zestawieniu: pszenne lub żytnie bułeczki, albo chlebek pszenno-żytni)
Masło( naturalne)
Rzodkiewki
Ogórki
Pomidory
Szczypior (cienki)
Cebula (młoda)
Herbata czarna z cytryną i(lub) cukrem (byle nie białym, a ciemnym, nieoczyszczonym, trzcinowym - bo zdrowszy)
Wykonujecie:
Bułeczki pokrojone w poprzek lub chlebek w kromki smarujecie cienką warstwą masła (dbamy o szczupłe sylwetki.Kładziecie na talerz, albo jecie prosto z deseczki do krojenia ( jak lubicie)
Rzodkiewkę, ogórka, pomidory, cebulę kroicie w talarki
Szczypiorek siekacie w miarę drobno.
Układacie na każdą kromkę osobno :
1. Talarki rzodkiewki
2. Talarki ogórka
3. Talarki pomidora na pomidora talarki cebuli
4. Posiekany szczypior
Wszystkie kanapki solicie ( albo nie)
Jecie powoli, dokładnie gryząc i rozgryzając, bo tak zdrowo i poczujecie smak (szybkie jedzenie powoduje złe trawienie, kłopoty z żołądkiem, tycie i zabija smak, nie czujemy, co smacznego jemy!
Jajecznica ze szczypiorkiem
Potrzebne wam są:
Jajka wiejskie (żółtko jest intensywnie żółte)
Szczypiorek
Olej
Chlebek lub bułeczka (co wam lepiej smakuje z jajecznicą)
Pichcicie tak:
Na dobrej patelni rozgrzewacie troszkę oleju, jak pluniecie i skwierczy wybijacie całe jajka, ile potrzebujecie; jedno, dwa czy więcej, solicie i po chwili lekko odrywacie od dna najlepiej płaską, drewnianą czy silikonową szpatułką. Przewracacie i delikatnie mieszacie kawałki jajecznicy, aż nie będzie surowego białka. Jak wolicie twardszą smażycie dłużej.
Gotową wykładacie na talerz lub miseczkę. Posypujecie posiekanym szczypiorkiem.
Zajadacie z pieczywkiem posmarowanym masłem.
Pynia..jak na załączonym zdjęciu.