14.11.2012

Makaron z Francji



Ten przepis przyjechał z Francji. 
Przywiózł go kuzyn od siostry swojej byłej żony. 
Ja mogę jeść tą potrawę przez 3 dni na śniadanie, obiad i kolację. 
Nie opowiadam już, tylko podaję przepis.

potrzebujecie:
.paczkę makaronu typu Fusilli ( spiralki), Farfalle (kokardki) lub Pene ( rurki) - koniecznie włoskiego z mąki durum
.puszkę tuńczyka w sosie własnym, rozdrobniony lub w kawałkach
.pół brokuła
.5 dużych, lub 10 małych ząbków czosnku
.10 łyżek oleju z pierwszego tłoczenia, rzepakowy lub oliwy z 
 oliwek
.natkę pietruszki (lub nie)
.sól, pieprz kolorowy z młynka lub czarny mielony

robicie tak:
  1. Makaron gotujecie w dobrze osolonej wodzie al dente, odcedzacie,  przelewacie zimną wodą. Czosnek kroicie w malutką kostkę,smażycie na oleju 3 minutki (powinien być miękki, ale jeszcze biały. 
  2. Brokuła rozrywacie na małe różyczki, gotujecie w osolonej wodzie 5 minut, żeby był jeszcze żywo zielony. 
  3. Tuńczyka bez zalewy rozgniatacie widelcem w naczyniu gdzie wymieszacie składniki potrawy. 
  4. Wsypujecie makaron, dodajecie czosnek, posiekaną natkę pietruszki, brokuły , mieszacie
  5. Na talerzu posypujecie pieprzem.
  6. Jak wyda wam się za suche polejcie olejem.
  7. Wstawcie do lodówki, najlepiej smakuje zimny. Ale jak wolicie na ciepło możecie podgrzać przed jedzeniem. 






            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *