6.12.2012

Zupa Kalafiorowa


 Zupki dobre na pierwsze danie, na rozgrzewkę, na polewkę, na przeziębienie. Ja czasami mam dość suchego jedzenia i po prostu czuję, że muszę zjeść zupkę, płynną, ciepłą, kwaśną lub słodszą. 
Kalafiorowa popularna, nic nowego, ale smaczna i przepis podaję:)

Potrzebujecie:
Pół kalafiora
3 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
Kawałek selera
3 łodygi z liśćmi natki pietruszki, plus selera
Śmietana 18% (najlepiej wiejska) lub jogurt naturalny
Kostka warzywna Naturalna ( bez polepszaczy smaku)
Vegeta Naturalna j.w
Lubczyk ( pół łyżeczki suszonego lub 3 listki świeżego)
Jeśli chcecie mniejszą ilość weźcie wszystkiego połowę

Gotujecie:
  1. Do garnka wrzucacie: małe różyczki kalafiora, obrane ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, marchewkę w talarkach, całą obraną pietruszkę i kawałek selera, obraną cebulę, natkę pietruszki, liście selera. 
  2. Dolewacie wody do 3/4 garnka. 
  3. Przykrywacie pokrywką i doprowadzacie do wrzenia na dużym ogniu. 
  4. Gotujecie 10 minut, potem dodajecie kostkę i vegetę, gotujecie aż marchewka będzie miękka. Wtedy wyjmujecie cebulę, selera, korzeń i natkę pietruszki. 
  5. 2 łyżki śmietany mieszacie w kubku wlewając trochę wywaru zupy i dolewacie całość do garnka ( jogurt naturalny możecie dodać bezpośrednio do garnka, z jogurtem zupa jest kwaskowa).
  6. Na koniec dodajecie lubczyk. 
  7. Gotujecie do wrzenia zupy i wyłączacie. 
  8. Gotowe. Proste i smakuje pysznie:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *