Zupki dobre na pierwsze danie, na rozgrzewkę, na polewkę, na przeziębienie. Ja czasami mam dość suchego jedzenia i po prostu czuję, że muszę zjeść zupkę, płynną, ciepłą, kwaśną lub słodszą.
Kalafiorowa popularna, nic nowego, ale smaczna i przepis podaję:)
Potrzebujecie:
Pół kalafiora
3 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
Kawałek selera
3 łodygi z liśćmi natki pietruszki, plus selera
Śmietana 18% (najlepiej wiejska) lub jogurt naturalny
Kostka warzywna Naturalna ( bez polepszaczy smaku)
Vegeta Naturalna j.w
Lubczyk ( pół łyżeczki suszonego lub 3 listki świeżego)
Jeśli chcecie mniejszą ilość weźcie wszystkiego połowę
Gotujecie:
- Do garnka wrzucacie: małe różyczki kalafiora, obrane ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, marchewkę w talarkach, całą obraną pietruszkę i kawałek selera, obraną cebulę, natkę pietruszki, liście selera.
- Dolewacie wody do 3/4 garnka.
- Przykrywacie pokrywką i doprowadzacie do wrzenia na dużym ogniu.
- Gotujecie 10 minut, potem dodajecie kostkę i vegetę, gotujecie aż marchewka będzie miękka. Wtedy wyjmujecie cebulę, selera, korzeń i natkę pietruszki.
- 2 łyżki śmietany mieszacie w kubku wlewając trochę wywaru zupy i dolewacie całość do garnka ( jogurt naturalny możecie dodać bezpośrednio do garnka, z jogurtem zupa jest kwaskowa).
- Na koniec dodajecie lubczyk.
- Gotujecie do wrzenia zupy i wyłączacie.
- Gotowe. Proste i smakuje pysznie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz