26.06.2013

Chińszczyzna - Ryż z Indykiem i Warzywami

Zrobiłam chińskie - najpopularniejsze w Polsce danie- ryż z drobiem i warzywami. Błyskawiczne i proste, smaczne i zdrowe. Potrawa jest azjatycka, warzywa polskie, a ryż  po turecku. W dobie integracji świata wszystkie mieszanki dozwolone:)
Ja i mój synek tak rozsmakowaliśmy się w tej polskiej chińszczyźnie, że robiłam i jedliśmy ją przez kolejny tydzień codziennie. Mięso używam indycze zamiennie z kurczakowym. Kombinuję z warzywami. Wybieram tylko świeże, mrożone przestały mi smakować, wymagający i smakosze wyczują różnice. 
Skład warzyw jest bardziej polski. Niezastąpionym, obowiązkowym dodatkiem musi być sos sojowy i sos słodko kwaśny z chilli. Używam ryżu Parboiled. Surowy jest przeźroczyście złoty, specjalnie preparowany, zachowuje więcej składników odżywczych i nie klei się. Przyrządzony na sposób turecki smakuje nawet sam!

potrzebujecie: 
Ryż Parboiled
Pierś z indyka
(warzywa w równych proporcjach)
Paprykę czerwoną lub żółtą
Cukinię
Cebulę białą
Pieczarki
Marchew
Olej
Sos sojowy
Przyprawę " Pięć smaków" np Kamis
Sos słodko- kwaśny z chilli i czosnkiem

przyrządzacie tak:
  1. Ryż wsypujecie w potrzebnej ilości do garnka i dodajecie łyżkę oleju. Podgrzewacie minutkę na średnim ogniu mieszając. 
  2. Dolewacie wody 3 cm ponad ryż. Szczelnie przykrywacie i na wolniutkim ogniu gotujecie, aż ryż wchłonie całkowicie wodę.  Ja próbuję czy już giętki. jeśli ryż jest jeszcze twardawy, a woda wyparowała dolewam odrobinę wody i gotuję pod przykryciem jeszcze chwilę. W ten sposób ryż gotuje się max 15 minut. Gotowy solicie i mieszacie w garnku.
  3. Mięso z indyka kroicie w grubsze paski i krótko podsmażacie mieszając na niewielkiej ilości oleju ( choć tłustsze smakuje lepiej:) w woku lub na dobrej patelni nieprzywierającej. 
  4. Obraną marchew kroicie w cienkie talarki. 
  5. Obraną cebulę, pieczarki, paprykę i cukinie kroicie w grubą kostkę. 
  6. Warzywa dodajecie do podsmażonego mięsa i od razu posypujecie przyprawą 5 smaków i polewacie sosem sojowym. Jeśli jest za sucho podlewacie troszkę wody.
  7. Przykrywacie i krótko dusicie od czasu do czasu mieszając aż warzywa troszkę zmiękną, powinny pozostać chrupkie.
  8. Do miseczki nakładacie ryż, na wierzch warzywa z drobiem z patelni. 
  9. Według smaku polewacie sosem sojowym, z jednej strony  wylewacie troszkę sosu chilli.
  10. W razie potrzeby dokładacie sosów. 
  11. Zajadacie pałeczkami jeśli wam to idzie, albo widelcem jeśli wolicie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *