Dorsz to jedna z najsmaczniejszych ryb Bałtyckich. Najlepiej smakuje obtoczony w mące i usmażony na oleju. Prawie tak samo jak na nadmorskich wakacjach :)
Ja dziś serwuję filety ze świeżego dorsza z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z młodej, białej kapusty. Latem surówkę z kapusty kiszonej zastąpcie surówką ze świeżej.
potrzebujecie:
Filety świeżego dorsza
Ziemniaki młode
Kapustę białą, młodą
Marchew młodą
Koperek
Szczypiorek
Cytrynę
Olej
Sól
robicie tak:
- Obrane ziemniaki pokrojone na cztery gotujecie w osolonej wodzie.
- Kapustę szatkujecie na paski - nożem lub tarką.
- Ścieracie do niej marchew na grubych oczkach i drobno kroicie odrobinę koperku i szczypiorku.
- Solicie, skrapiacie olejem i wyciskacie troszkę soku z cytryny. Mieszacie i sałatka gotowa.
- Filety z dorsza umyte solicie i obtaczacie z każdej strony w mące.
- Smażycie na niewielkiej ilości oleju, na średnim ogniu, aż się zarumienią.
- Na talerzu układacie jak chcecie. Rada: Ryba skropiona cytryną smakuje wyraziściej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz