30.07.2013

Dorsz Smażony na Obiad

Dorsz to jedna z najsmaczniejszych ryb Bałtyckich. Najlepiej smakuje obtoczony w mące i usmażony na oleju. Prawie tak samo jak na nadmorskich wakacjach :) 
Ja dziś serwuję filety ze świeżego dorsza z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z  młodej, białej kapusty. Latem surówkę z kapusty kiszonej zastąpcie surówką ze świeżej. 

potrzebujecie:
Filety świeżego dorsza 
Ziemniaki młode
Kapustę białą, młodą
Marchew młodą
Koperek
Szczypiorek
Cytrynę
Olej
Sól

robicie tak:
  1. Obrane ziemniaki pokrojone na cztery gotujecie w osolonej wodzie. 
  2. Kapustę szatkujecie na paski - nożem lub tarką. 
  3. Ścieracie do niej marchew na grubych oczkach i drobno kroicie odrobinę koperku i szczypiorku. 
  4. Solicie, skrapiacie olejem i wyciskacie troszkę soku z cytryny. Mieszacie i sałatka gotowa. 
  5. Filety z dorsza umyte solicie i obtaczacie z każdej strony w mące. 
  6. Smażycie na niewielkiej ilości oleju, na średnim ogniu, aż się zarumienią. 
  7. Na talerzu układacie jak chcecie. Rada: Ryba skropiona cytryną smakuje wyraziściej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *