Cukinii ci u nas dostatek. Warzywo może bez smaku, ale odpowiednio połączona, przyprawione i przetworzone może być pyszne. Szukałam przepisu na placki z cukinii, aż wymyśliłam swój. Upichciłam placki ziemniaczano-cukiniowe. Szybkie, smaczne i zdrowe!
potrzebujecie:
Cukinie młodą
Ziemniaka
Cebulę białą
Jajko
Mąkę ziemniaczaną
Sól
Pieprz
robicie tak:
- Cukinię nie obraną i obranego ziemniaka ścieracie na tarce o grubych oczkach.
- Obraną cebulę ścieracie na drobniejszych oczkach.
- Odciskacie ręcznie prosto do zlewu, lub na sitku jak wolicie nadmiar wody ze startych produktów.
- Dodajecie jedno całe jajko, mąkę, w niedużej ilości.
- Przyprawiacie solą i/lub pieprzem. Dokładnie mieszacie wszystko razem widelcem.
- Na patelni z nieprzywierająca powłoką rozgrzewacie odrobinę oleju ( ja wylewam troszkę i przecieram ręcznikiem papierowym, serwetką lub zwykłą higieniczną chustką), ale jak wolicie tłustsze placuszki to użyjcie więcej oleju) i wylewacie łyżką farsz formując placki, przyklepujecie łyżką żeby nie były za grube. Możecie też zrobić wielkiego placka na powierzchni całej patelni. Małe łatwo przełożycie płaską łopatką na drugą stronę. Dużego najlepiej wyłożyć na talerz jak będzie rumiany z jednej strony i szybkim ruchem obrócić talerz nad patelnią a cały placek pięknie wyląduje na patelni.
- Placuszki czy placek smażycie na lekko rumiano z dwóch stron.
- Pysznie smakuje z jogurtem naturalnym typu greckiego i/lub z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz