16.07.2013

Jajecznica z Kurkami

Są Kurki, może być jajecznica. Małe, pomarańczowe grzybki mają zdecydowany, grzybowy smaczek. Choć rosną w lesie na polanie używa się ich w drogiej, wykwintnej  kuchni. Ale łatwo i szybko można je też przyrządzić w domku. Jajecznica z kurkami to pyszne śniadanko. 

potrzebujecie:
Kurki leśne
Jajka
Cebulę białą
Olej
Masło
Szczypiorek
Sól

przyrządzacie:
  1. Kurki myjecie dokładnie w zimnej wodzie, większe kroicie na kawałki wzdłuż, mniejsze zostawiacie całe. 
  2. Obraną cebulkę kroicie w małą kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzewacie nie dużą ilość oleju, dodajecie grzybki i cebulkę, solicie, smażycie chwilkę, podlewacie wodą, przykrywacie i ok 5 minut dusicie. 
  4. Odkrywacie, mieszacie i smażycie aż odparuje woda, wtedy dodajecie odrobinę masła do smaku, wbijacie jajka, solicie, smażycie jajecznicę jak umiecie. Najlepiej smakuje ścięta, ale lekko (aby uzyskać taki efekt, trzeba delikatnie przekładać po kawałkach jajka na drugą stronę i krótko smażyć).
  5. Potem od razu potrawkę na talerzyk, posypujecie drobno posiekanym szczypiorkiem i zjadacie z chlebkiem lub bułeczką posmarowaną masłem z listkiem sałaty masłowej.
  6. Mniam..





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *