Co tu pisać...Tak pyszny, że trzeba spróbować. Ryż w połączeniu z musem jabłkowym, cynamonem, jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym, przyprawiony aromatycznym cynamonem plus perełki smakowe - suszona żurawina lub rodzynki to eden w ustach. Zróbcie wielką porcję, bo bez dokładki się nie obejdziecie.
potrzebujecie:
Ryż Parboiled
Olej
Mus jabłkowy ( może być przecierek dla niemowlaków)
Cynamon
Żurawina suszona lub Rodzynki
Jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny
robicie tak:
- W garnku mieszacie ryż na odrobinie oleju, krótko prażycie, dolewacie wody 3 cm ponad ryż, przykrywacie szczelnie pokrywką z ujściem powietrza.
- Gotujecie na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie całkowicie wodę. Jakby był za twardy dolejcie jeszcze odrobinę wody i gotujcie dalej do jej wchłonięcia. (Tak ugotowany ryż jest zawsze sypki, lekko gumowy i tak pyszny, że smakuje bez dodatków, lekko posolony).
- Do ryżu dodajcie mus jabłkowy w ilości pół na pół.
- Na talerzu porcję potrawy udekorujcie kleksem jogurtu lub serka, posypcie cynamonem i żurawiną lub rodzynkami. Niebiański smak...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz