3.09.2013

Ryż z Jabłkami

Co tu pisać...Tak pyszny, że trzeba spróbować. Ryż w połączeniu z musem jabłkowym, cynamonem, jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym, przyprawiony aromatycznym cynamonem plus perełki smakowe  - suszona żurawina lub rodzynki to eden w ustach. Zróbcie wielką porcję, bo bez dokładki się nie obejdziecie.

potrzebujecie:
Ryż Parboiled
Olej
Mus jabłkowy ( może być przecierek dla niemowlaków)
Cynamon
Żurawina suszona lub Rodzynki
Jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny

robicie tak:
  1. W garnku mieszacie ryż na odrobinie oleju, krótko prażycie, dolewacie wody 3 cm ponad ryż, przykrywacie szczelnie pokrywką z ujściem powietrza. 
  2. Gotujecie na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie całkowicie wodę. Jakby był za twardy dolejcie jeszcze odrobinę wody i gotujcie dalej do jej wchłonięcia. (Tak ugotowany ryż jest zawsze sypki, lekko gumowy i tak pyszny, że smakuje bez dodatków, lekko posolony). 
  3. Do ryżu dodajcie mus jabłkowy w ilości pół na pół.
  4. Na talerzu porcję potrawy udekorujcie kleksem jogurtu lub serka, posypcie cynamonem i żurawiną lub rodzynkami. Niebiański smak...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *