16.01.2014

Łosoś, warzywa, ziemniaki - Obiad z piekarnika.

Rybka, papryka, pieczarki, marchewka, ziemniaki - wszystko upieczone na jednej blaszce w piekarniku w 20 minut. Expresowe, pokrojone, przyprawione, dosmaczone i pyszne niemożliwie!
Polecam jako zdrowy, szybki i pyszny ciepły posiłeczek.
Dania z piekarnika to oszczędniki czasu, naczyń, pracy, zmywania, pilnowania, mieszania itd.

Potrzebujecie:
Dzwonki lub kawałki świeżego lub zamrożonego łososia
Ziemniaki
Marchew
Papryka czerwona
Pieczarki
Olej
Sól
Papryka w proszku słodka
Tymianek
Majonez
Sałata zielona jaką lubicie
Ocet

Przyrządzacie tak:
  1. Łososia solicie i smarujecie lekko olejem, kładziecie na płaskiej blaszce na papierze do pieczenia.
  2. Obrane ziemniaki kroicie w średniej grubości plastry, obraną marchewkę w cienkie plasterki, obrane pieczarki w ćwiartki, paprykę w kawałki jak chcecie. 
  3. Talarki ziemniaków wkładacie do miski, polewacie niewielka ilością oleju, solicie i posypujecie słodką papryką i tymiankiem, mieszacie dobrze, układacie pojedynczo na blaszce, na papierze obok ryby. 
  4. Do miski wsypujecie talarki marchwi, mieszacie w resztkach oleju i też układacie pojedynczo na papierze. 
  5. Paprykę i pieczarki też kolejno mieszacie w misce, w razie potrzeby dodając odrobinę oleju o i solić.
  6. Blaszkę z surowym obiadkiem wkładacie do nagrzanego piekarnika na opcji Grill, na maxymalnej temperaturze, to ok 250 stopni na 20 minut. Chwilkę przed końcem pieczenia posmarujcie ziemniaki startym na widelcu ząbkiem czosnku, dosmaczy pysznie.
  7. Jako dodatki podajcie sałatę, jaką chcecie polaną oliwą i octem winnym lub jabłkowym i osobno majonez do Łososia. Wzbogacą smak i wartość odżywczą.
  8. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *