21.09.2015

Zupa Czerwona Jarzynowa

Polska zupą i miodem płynąca...
Tak, tak, nie ma chyba kraju gdzie jest taki ogromny wybór zup.
I dobrze, bo ja sama uwielbiam zupy - jeść i gotować.
Zawsze coś dodam, coś zmienię i powstają nowe dania  zupowe:)
Smakują swojsko i polsko! Jak ta tu.

Potrzebujecie:
Buraczki czerwone
Fasolkę szparagową zieloną
Marchew
Kalarepkę
Cebulę
Ziemniaki
Soczewicę zieloną
Pora
Czosnek
ew Natkę pietruszki 
Olej
ew Śmietanę do zupy
sok z cytryny
Przyprawy: Kurkumę, Vegetę naturalną, Lubczyk, Majeranek, Sól, Liść laurowy, Kostkę bulionową - warzywną-naturalną

Robicie tak:
  1. Warzywa obieracie jak trzeba.
  2. Buraki, ziemniaki, kalarepkę kroicie w średnią kostkę. Marchew w talarki. Fasolkę na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę i pora w całości.
  4. Warzywa zalewacie w garnku wodą, dodajecie soczewicę w proporcjonalnie nie dużej ilości, dodajecie liść laurowy, kilka gałązek natki pietruszki, ząbek lub dwa czosnku, przykrywacie i zagotowujecie. 
  5. Doprawiacie przyprawami
  6. Gotujecie dalej, aż warzywa będą lekko miękkie.
  7. Wyjmujecie pora, natkę i cebulę.
  8. Dodajecie troszkę oleju i soku ze świeżej cytryny, żeby zupa była  lekko kwaskowa, gotujecie jeszcze chwilkę.
  9. Pod koniec możecie dodać odrobinę śmietany do zupy ( nie kwaśnej). Dobrze wymiesza się widelcem.
  10. I gotowe i można jeść!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *