Mało znane danie, może rodem ze wsi, trochę z czasów komuny.
Niedoceniane, a szkoda, bo szybkie, proste, zdrowe i naprawdę smaczne.
Na chłodne - jesienne czy zimowe śniadania sprawdza się znakomicie.
Potrzebujecie:
Cebulę Białą
Olej
Sól
Vegeta Naturalna
Pieprz
ew. odrobinę suszonego Lubczyku lub Natki
ew. odrobinkę Kurkumy - nada poza zdrowotnością koloru.
Robicie tak:
- Cebulę kroicie w grube pióra.
- Wkładacie do garnka lub patelni.
- Przyprawiacie, dolewacie odrobinę oleju, albo jak lubicie tłustsze więcej, podlewacie niewielką ilością wody.
- Dusicie pod przykryciem, aż cebula będzie miękka.
- Zajadacie z chlebem, najlepiej razowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz