Przepis ten przywiozłam z Niemiec.
Sprzedawali to danie, jako przekąskę na ulicach Kolonii, na zimowych jarmarkach świątecznych, Bożonarodzeniowych. Ja wam mówię - smakuje pysznie. Na śniadanie wspaniale się nadaje.
Potrzebujecie:
Pieczarki Białe
Cebulę Białą lub Szalotkę, proporcjonalnie sporo.
Olej
Sól
Paprykę Czerwoną w proszku
Pieprz
Olej nierafinowany np Rzepakowy
Jogurt Naturalny
Czosnek
Robicie tak:
- Pieczarki myjecie, i/lub obieracie jeśli są nie najbielsze. Kroicie na ćwiartki, malutkie zostawiacie w całości.
- Cebulę kroicie w grubsze talarki i na pół.
- Wrzucacie do Patelni, posypujecie solą i papryką.
- Dolewacie troszkę oleju, podlewacie wodą.
- Przykrywacie i dusicie, aż cebula i pieczarki zmiękną ( ok 15 minut)
- W razie potrzeby dolewacie wody.
Wcześniej przygotowujecie jogurt czosnkowy, dodając starty (np na widelcu) ząbek lub kilka, czosnku i pieprz. Mieszacie i odstawiacie aż się smaki przegryzą.
Gotowe Pieczarki polewacie kleksem sosu czosnkowego, ew Pieprzem jak lubicie i już tylko jecie. Najlepiej smakuje z pieczywem tostowym, nie podgrzanym. Ja używam z mąki razowej lub orkiszowej. Ale dobre jest też z pszenną bułeczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz