15.11.2015

Pieczarki z Niemiec

Przepis ten przywiozłam z Niemiec. 
Sprzedawali to danie, jako przekąskę na ulicach Kolonii, na zimowych jarmarkach świątecznych, Bożonarodzeniowych. Ja wam mówię - smakuje pysznie. Na śniadanie wspaniale się nadaje.

Potrzebujecie:
Pieczarki Białe
Cebulę Białą lub Szalotkę, proporcjonalnie sporo.
Olej
Sól
Paprykę Czerwoną w proszku
Pieprz
Olej nierafinowany np Rzepakowy
Jogurt Naturalny
Czosnek

Robicie tak:
  1. Pieczarki myjecie, i/lub obieracie jeśli są nie najbielsze. Kroicie na ćwiartki, malutkie zostawiacie w całości.
  2. Cebulę kroicie w grubsze talarki i na pół.
  3. Wrzucacie do Patelni, posypujecie solą i papryką.
  4. Dolewacie troszkę oleju, podlewacie wodą.
  5. Przykrywacie i dusicie, aż cebula i pieczarki zmiękną ( ok 15 minut)
  6. W razie potrzeby dolewacie wody.

Wcześniej przygotowujecie jogurt czosnkowy, dodając starty (np na widelcu) ząbek lub kilka, czosnku i pieprz. Mieszacie i odstawiacie aż się smaki przegryzą.

Gotowe Pieczarki polewacie kleksem sosu czosnkowego, ew Pieprzem jak lubicie i już tylko jecie. Najlepiej smakuje z pieczywem tostowym, nie podgrzanym. Ja używam z mąki razowej lub orkiszowej. Ale dobre jest też z pszenną bułeczką.
Smacznego!

               



                               Grzyby i warzywa jesienne. 2015        Kuchnia wegetariańska i wegańska



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *