2.12.2015

Omlet Błyskawiczny

Omlet to dobre, dietetyczne i pożywne śniadanko lub lekka kolacyjka. 
A ten robi się ekspresowo, błyskawicznie i całkiem niemagicznie.
Preferuję dania wytrawne, więc i mój omlet nie będzie na słodko, ale też na pysznie.

Potrzebujecie:
Jajko
Mleko
Łyżkę mąki pszennej(możecie użyć ryżowej lub kukurydzianej będzie bezglutenowy)
Ser typu parmezan
Sól
Olej do smażenia
Ketchup
ew Oregano

Robicie tak:
Całe jajko roztrzepujecie trzepaczką w miseczce. 
Dodajecie mleko, mąkę, sól i niedużą ilość sera startego.
Mieszacie. Konsystencja powinna być dość rzadka.
Na dobrej, teflonowej patelni rozprowadzacie niewielką ilość oleju i podgrzewacie.
Wylewacie  ciasto na patelnie i przykrywacie i smażycie na małym ogniu aż się zetnie.
Przewracacie po krótkiej chwili na drugą stronę. Omlet jest bardzo delikatny, więc zróbcie to ostrożnie, pomagając sobie szerokimi łopatkami. Możecie spróbować podrzucić go jak naleśnika. Wbrew pozorom to bardzo proste:) 
Inna metoda to przełożyć omleta na talerz, talerz odwrócić do góry nogami szybkim ruchem nad patelnią i omlet spadnie w całości.
Dobrze smak omleta uzupełnia tu Ketchup i ew Oregano.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *