13.11.2015

Rissotto Kapuściane

Kolejna odsłona polskiego, mojego Risotta. 
Włoskie Risotto to bardzo czasochłonne danie. 
Stoi się przy garze z potrawą z ryżem, miesza i  dolewa wody
 i znowu miesza, i dolewa wody, i tak chyba z pół godziny jak nie dłużej.
Tymczasem moje Risotto gotuje się bez mojej pomocy i ryż jest miękki i danie pyszne. Może ta  metoda to włoska tradycja... Ja preferuje szybką kuchnie, szybkie dania, co nie znaczy mniej smaczne.


Potrzebujecie:
Kapustę Białą
Marchew
Paprykę Czerwoną
Cebulę Białą lub Szalotkę ( mała, lekko fioletowa, owalna, francuska cebulka)
Czosnek
Ryż Paraboiled (złoty, przeźroczysty, gotuje się al dente, nie skleja)
Olej nierafinowany np Rzepakowy
Przecier Pomidorowy
Przyprawy: Vegeta Naturalna, Sól, Pieprz, Słodka Czerwona Papryka w proszku, ew Nowość - Wędzona suszona Papryka w proszku, Kurkuma

Robicie tak:
  1. Do garnka lub Szybkowaru wkładacie pokrojoną w kostkę Kapustę Białą, pokrojone w malutką kosteczkę Marchew, Cebulkę, Paprykę, Czosnek. 
  2. Dosypujecie proporcjonalnie niewielką ilość Ryżu.
  3. Dodajecie wszystkie przyprawy oprócz pieprzu ( ja zawsze na oko, ewentualnie można potem podprawić jak czegoś wyda się za mało).
  4. Dolać niewielką ilość Oleju
  5. Podlać wodą.
  6. Dusić - w szybkowarze ok 20 minut, w garnku zwykłym troszkę dłużej, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
  7. Dodać niewielką ilość przecieru pomidorowego, danie nie będzie wtedy mdłe, i pieprzu, ew doprawić według smaku.
  8. Poddusić jeszcze 2 minuty, żeby się smaki przegryzły.  
           I SMACZNEGO! 

                                             Grzyby i warzywa jesienne. 2015                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *