Kolejna odsłona polskiego, mojego Risotta.
Włoskie Risotto to bardzo czasochłonne danie.
Stoi się przy garze z potrawą z ryżem, miesza i dolewa wody
i znowu miesza, i dolewa wody, i tak chyba z pół godziny jak nie dłużej.
Tymczasem moje Risotto gotuje się bez mojej pomocy i ryż jest miękki i danie pyszne. Może ta metoda to włoska tradycja... Ja preferuje szybką kuchnie, szybkie dania, co nie znaczy mniej smaczne.
Potrzebujecie:
Kapustę Białą
Marchew
Paprykę Czerwoną
Cebulę Białą lub Szalotkę ( mała, lekko fioletowa, owalna, francuska cebulka)
Czosnek
Ryż Paraboiled (złoty, przeźroczysty, gotuje się al dente, nie skleja)
Olej nierafinowany np Rzepakowy
Przecier Pomidorowy
Przyprawy: Vegeta Naturalna, Sól, Pieprz, Słodka Czerwona Papryka w proszku, ew Nowość - Wędzona suszona Papryka w proszku, Kurkuma
Robicie tak:
- Do garnka lub Szybkowaru wkładacie pokrojoną w kostkę Kapustę Białą, pokrojone w malutką kosteczkę Marchew, Cebulkę, Paprykę, Czosnek.
- Dosypujecie proporcjonalnie niewielką ilość Ryżu.
- Dodajecie wszystkie przyprawy oprócz pieprzu ( ja zawsze na oko, ewentualnie można potem podprawić jak czegoś wyda się za mało).
- Dolać niewielką ilość Oleju
- Podlać wodą.
- Dusić - w szybkowarze ok 20 minut, w garnku zwykłym troszkę dłużej, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
- Dodać niewielką ilość przecieru pomidorowego, danie nie będzie wtedy mdłe, i pieprzu, ew doprawić według smaku.
- Poddusić jeszcze 2 minuty, żeby się smaki przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz