Kiedyś zjadłam u koleżanki bigos, smakował mi obłędnie.
Ponieważ prawie nie jem mięsa, wzięłam przepis i ugotowałam ze wszystkich przepisowych składników nie dodając mięsa.
Gotowy był w pół godzinki, bo w szybkowarze.
Od tamtej pory robię tylko wegetariańskie bigosy.
Polecam jako lekką, dietetyczną wersję tradycyjnego.
Potrzebujecie:
Kapustę Kiszoną
Grzybki Suszone
Cebulę Białą lub Szalotkę
Czosnek
Olej Rzepakowy
Kurkumę
Papryka w proszku czerwona ( lub wędzona)
Vegetę Naturalną bez soli
Pieprz
Liście Laurowe
Ziele Angielskie
Majeranek
Przecier Pomidorowy
Robicie tak:
- Na niewielkiej ilości Oleju, w garnku w którym będziecie gotować bigos ( proponuję w szybkowarze) krótko podsmażacie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.
- Dodajecie Kapustę Kiszoną, Pokrojone, czy pokruszone drobno grzybki ( proporcjonalnie nie dużo) i drobno posiekanych kilka ząbków czosnku.
- Dorzucacie 2 Liście Laurowe, 3 Ziela angielskie, Majeranek, Vegetę, Kurkumę, Paprykę.
- Dolewacie niewielką ilość Oleju.
- Mieszacie, przykrywacie i gotujecie ok 20 minut.
- Dodajecie odrobinę przecieru pomidorowego, pieprzu.
- Gotujecie jeszcze ok 10 minut.
- Najlepiej smakuje jak trochę postoi lub na drugi dzień, jak się smaki przegryzą. Choć ja jadłam i na zimno i nie mogłam się oderwać od garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz