Zamienniki słodkich naleśników można tworzyć i mnożyć.
Ja pisząc już mam w głowie inny pomysł.
Póki co, tu i teraz przedstawiam wersję pomidorowo - ziołową, szybciutką, leciutką, smaczniutką i podobno zdrową.
Potrzebujecie:
Jajka 2
Mąkę Bezglutenową - Kukurydzianą, lub w wersji tradycyjnej pszenną
Mleko
Olej dobry, nierafinowany np kokosowy.
Paprykę Czerwoną
Czosnek Świeży
Przecier Pomidorowy
Przyprawy: Sól morską lub kamienną, Pieprz, Papryka w proszku - czerwona słodka i wędzona i ew ostra chilli, Kurkuma
Zioła: Majeranek, Oregano, Natka pietruszki
Robicie tak:
- Robicie podstawowe ciasto : wybijacie całe Jajka, dodajecie Mąkę, Mleka i Sól.
- Miksujecie mixerem lub mieszacie trzepaczką. ( jak zostaną grudki nie szkodzi bo mąka kukurydziana na patelni się rozpuści). Ciasto powinno mieć bardzo lekko - gęstą konsystencję, dość szybko gęstnieje zanim wysmażycie wszystkie naleśniki, proponuję dodawać co jakiś czas mleko i mieszać.
- Do ciasta dodajecie przecier pomidorowy, pokrojoną w drobną kosteczkę Paprykę i starty na drobnych oczkach tarki ząbek lub kilka czosnku.
- Przyprawiacie, dodajecie zioła i ok 50 ml oleju
- Mieszacie.
- Rozgrzewacie dobrą, nieprzywierającą patelnię i wylewacie odrobinę oleju - tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, potem już oleju nie potrzeba, bo jest w cieście.
- Smażycie naleśniki z obu stron na lekko rumiano.
- Zajadacie same lub z Jogurtem Naturalnym np doprawionym świeżym czosnkiem, pieprzem i koperkiem, albo z Ketchupem. Fajnie smakuje z Jogurtem i Ketchupem razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz