9.04.2016

Sałatka z Ogórków

Minimum wysiłku, maksimum smaku!
Podaję prosty i błyskawiczny przepis na sałatkę z ogórków, marynowanych.
Pasuje wspaniale do różnych obiadów min makaronowych, kanapek i sama.
Wykorzystuję do niej gotową marynatę, która zostaje po zjedzeniu ogórków w occie. Ja robię sałatkę w tym samym słoiku i w zalewie słodkawej po korniszonach. Ale możecie dosłodzić inną, niesłodką zalewę.
Sałatka jest na drugi dzień gotowa do zjedzenia.
Składniki muszą się przegryźć.
Do dzieła!

Potrzebujecie:
Świeży, Zielony duży Ogórek lub kilka małych
Słoik z Zalewą po zjedzonych ogórkach w occie
Cebulkę białą
ew Cukier

Robicie ta:
  1. Ogórki obieracie obieraczką do jarzyn.
  2. Kroicie ogórki w cieniutkie talarki, najlepiej tą samą obieraczką do jarzyn lub specjalną tarką do talarków jeśli taką macie.
  3. Cebulkę obieracie i kroicie w cieniutkie talarki tzw piórka, a te na pół.
  4. Ogórki i Cebulkę wkładacie do słoika z zalewą.
  5. Ew wcześniej słodzicie odrobinę zalewę jeśli nie macie słodkawej.
  6. Wstawiacie do lodówki i na drugi dzień już możecie kosztować.
  7. Sałatka spokojnie poleży wam min tydzień, a może i dłużej, ja nie sprawdzałam, bo wcześniej zjadałam. Zalewa konserwuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *