Minimum wysiłku, maksimum smaku!
Podaję prosty i błyskawiczny przepis na sałatkę z ogórków, marynowanych.
Podaję prosty i błyskawiczny przepis na sałatkę z ogórków, marynowanych.
Pasuje wspaniale do różnych obiadów min makaronowych, kanapek i sama.
Wykorzystuję do niej gotową marynatę, która zostaje po zjedzeniu ogórków w occie. Ja robię sałatkę w tym samym słoiku i w zalewie słodkawej po korniszonach. Ale możecie dosłodzić inną, niesłodką zalewę.
Sałatka jest na drugi dzień gotowa do zjedzenia.
Składniki muszą się przegryźć.
Do dzieła!
Potrzebujecie:
Świeży, Zielony duży Ogórek lub kilka małych
Słoik z Zalewą po zjedzonych ogórkach w occie
Cebulkę białą
ew Cukier
Robicie ta:
- Ogórki obieracie obieraczką do jarzyn.
- Kroicie ogórki w cieniutkie talarki, najlepiej tą samą obieraczką do jarzyn lub specjalną tarką do talarków jeśli taką macie.
- Cebulkę obieracie i kroicie w cieniutkie talarki tzw piórka, a te na pół.
- Ogórki i Cebulkę wkładacie do słoika z zalewą.
- Ew wcześniej słodzicie odrobinę zalewę jeśli nie macie słodkawej.
- Wstawiacie do lodówki i na drugi dzień już możecie kosztować.
- Sałatka spokojnie poleży wam min tydzień, a może i dłużej, ja nie sprawdzałam, bo wcześniej zjadałam. Zalewa konserwuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz