15.08.2016

Makaron - Pene z Papryką

Kuchenna wena twórcza nigdy się nie kończy. 
Eksperymenty kulinarne rosną w siłę. Programy kulinarne są popularne. Bo lubimy jeść, bo jedzenie to przyjemność dla podniebienia, ciała i ducha. Bo miło spędzać czas przy stole. 
Ale tu ma być o makaronie. Pyszny z różnymi dodatkami - na ciepło, na zimno, na kolorowo.
Tym razem wyczarowałam z papryką i innymi smakowitymi dodatkami. 
Poczytajcie, ugotujcie i próbujcie.

Potrzebujecie: 
Makaron Rurki - Pene lub Kokardki
Papryka Czerwona - polecam długą, cienką - smaczniejsza i bardziej aromatyczna
Pomidorki Koktajlowe
Czosnek
Świeża Bazylia
Natka Pietruszki
Oliwa z Oliwek
Sól
Pieprz Czarny - mielony
Ser Parmezan

Robicie tak:
  1. Makaron gotujecie w osolonej wodzie al dente.
  2. Czosnek kroicie w drobną kostkę lub plasterki jak ząbki są drobne.
  3. Paprykę kroicie w mniejszą kostkę
  4. Pomidorki kroicie w ćwiartki
  5. Na dużej patelni rozgrzewacie Oliwę i dodajecie warzywa i posiekaną bazylię
  6. Solicie, pieprzycie i krótko, szybko smażycie, a raczej dusicie mieszając.
  7. Do warzyw dodajecie wycedzony makaron, posypujecie posiekaną natką pietruszki i mieszacie.
  8. Na talerzu posypujecie startym parmezanem.
  9. Smakuje na ciepło, ale może stanowić też posiłek na wynos np na plażę czy do pracy.
Smakowitości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *