Kuchenna wena twórcza nigdy się nie kończy.
Eksperymenty kulinarne rosną w siłę. Programy kulinarne są popularne. Bo lubimy jeść, bo jedzenie to przyjemność dla podniebienia, ciała i ducha. Bo miło spędzać czas przy stole.
Ale tu ma być o makaronie. Pyszny z różnymi dodatkami - na ciepło, na zimno, na kolorowo.
Tym razem wyczarowałam z papryką i innymi smakowitymi dodatkami.
Poczytajcie, ugotujcie i próbujcie.
Potrzebujecie:
Makaron Rurki - Pene lub Kokardki
Papryka Czerwona - polecam długą, cienką - smaczniejsza i bardziej aromatyczna
Pomidorki Koktajlowe
Czosnek
Świeża Bazylia
Natka Pietruszki
Oliwa z Oliwek
Sól
Pieprz Czarny - mielony
Ser Parmezan
Robicie tak:
- Makaron gotujecie w osolonej wodzie al dente.
- Czosnek kroicie w drobną kostkę lub plasterki jak ząbki są drobne.
- Paprykę kroicie w mniejszą kostkę
- Pomidorki kroicie w ćwiartki
- Na dużej patelni rozgrzewacie Oliwę i dodajecie warzywa i posiekaną bazylię
- Solicie, pieprzycie i krótko, szybko smażycie, a raczej dusicie mieszając.
- Do warzyw dodajecie wycedzony makaron, posypujecie posiekaną natką pietruszki i mieszacie.
- Na talerzu posypujecie startym parmezanem.
- Smakuje na ciepło, ale może stanowić też posiłek na wynos np na plażę czy do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz