16.12.2016

Ryba po Grecku

Dlaczego po Grecku? 
Nie wiem, w każdym razie z typowo polskich produktów jak Dorsz i Włoszczyzna.
Rybka po Grecku to typowo świąteczne w Polsce danie.  
Ale wspaniale nadaje się też jako wartościowy i zdrowy posiłek w każdych innych okolicznościach przyrody. 
Moja wersja prosta, szybka i lekka na talerzu i żołądku. 
Najlepiej smakuje na zimno. 
Róbcie, próbujcie, testujcie, smakujcie...
 

Potrzebujecie:
Filety mrożone lub świeże z Dorsza
Marchewki
Pietruszki - korzenie
Seler
Por
Cebula
Olej Rzepakowy
Przecier Pomidorowy
Musztarda ostrzejsza np Sarepska
Liście Laurowe
Ziele Angielskie
Sól
Pieprz
Ryby  powinno być proporcjonalnie mniej niż warzyw. Marchewki najwięcej, reszty warzyw proporcjonalnie taka sam ilość.

Robicie tak:
  1. Rybę robicie na parze lub smażycie na niewielkiej ilości oleju, lekko obtoczoną w mące, posoloną.
  2. Warzywa obieracie.
  3. Marchewkę, Seler i Pietruszkę ścieracie na tarce, na grubych oczkach.
  4. Cebulkę kroicie w drobną kostkę.
  5. Pora kroicie w kółeczka i na pół.
  6. Warzywa mieszacie i wkładacie na głęboką patelnię lub do szybkowara.
  7. Dodajecie Liście Laurowe, Ziele Angielskie, Sól, Pieprz, podlewacie niewielką ilością wody , przykrywacie i dusicie do miękkości warzyw.
  8. Dodajecie troszkę musztardy, troszkę więcej przecieru pomidorowego, mieszacie i dusicie jeszcze kilka minut. 
  9. Na koniec dodajecie Rybę. Ja rybę wcześniej kroję w średnie kawałki, wy zróbcie jak lubicie, mogą być i całe filety.
  10. Najlepiej Rybka po Grecku smakuje jak odleży w lodówce jakiś czas, smaki się przegryzą i schłodzą.
Smacznego!
 


 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *