15.01.2017

Zupa Kapuśniak Wegetariański

Zimą przychodzi ochota na rozgrzewające Zupy. 
Proponuję kwaśny Kapuśniak z kiszonej kapusty lekki, dietetyczny, bezmięsny. 
Wspaniałego aromatu i smaku dodaje wędzona, suszona papryka. 
Idealny dodatek dla potraw wegetariańskich.

Potrzebujecie:
Kapusty Kiszonej
Marchewki
Ziemniaków
Selera
Cebulę
Czosnek
Olej Rzepakowy
Sól
Pieprz Czarny - mielony
Kurkumę
Majeranek
Liść Laurowy
Lubczyk
Vegetę Naturalna lub Zwykła jak ktoś woli  (glutaminian sodu dodaje dużo smaku i choć mówi się, że nie jest zbyt zdrowy nie wszyscy potrafią się z nim rozstać)
ew Magii

Robicie tak:
  1. Kapustę odciskacie z soku ( ja to robię w rękach, a sok zostawiam w słoiku w lodówce i po trochu co dzień piję - jest zdrowy i pysznie kwaśny), kroicie drobniej i dusicie na patelni lub w szybkowarze w niewielkiej ilości wody. 
  2. Marchew, Seler i Ziemniaki obieracie i kroicie w drobną kostkę, Ziemniaki w większą.
  3. Cebulę obieracie i dodajecie w całości.
  4. Warzywa wkładacie do garnka i zalewacie wodą.
  5. Dodajecie Liść Laurowy.
  6. Zagotowujecie.
  7. Doprawiacie Vegetą i Kurkumą (nie wiele, bo Kurkuma zaostrza),  dodajecie pokrojony drobno ząbek czosnku i gotujecie do miękkości ziemniaków i warzyw.
  8. Wyjmujecie Cebulę
  9. Dodajecie uduszoną kapustę, sporą ilość Majeranku, trochę Lubczyka, Paprykę Wędzoną lub Słodką Czerwoną,suszoną jak nie macie wędzonej,Pieprz,dolewacie odrobinę Oleju.
  10. Chwilę jeszcze gotujecie.
Rada: Kapuśniak smakuje też na ostro. Możecie doprawić Papryką Chilli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *