Zimą przychodzi ochota na rozgrzewające Zupy.
Proponuję kwaśny Kapuśniak z kiszonej kapusty lekki, dietetyczny, bezmięsny.
Wspaniałego aromatu i smaku dodaje wędzona, suszona papryka.
Idealny dodatek dla potraw wegetariańskich.
Potrzebujecie:
Kapusty Kiszonej
Marchewki
Ziemniaków
Selera
Cebulę
Czosnek
Olej Rzepakowy
Sól
Pieprz Czarny - mielony
Kurkumę
Majeranek
Liść Laurowy
Lubczyk
Vegetę Naturalna lub Zwykła jak ktoś woli (glutaminian sodu dodaje dużo smaku i choć mówi się, że nie jest zbyt zdrowy nie wszyscy potrafią się z nim rozstać)
ew Magii
Robicie tak:
- Kapustę odciskacie z soku ( ja to robię w rękach, a sok zostawiam w słoiku w lodówce i po trochu co dzień piję - jest zdrowy i pysznie kwaśny), kroicie drobniej i dusicie na patelni lub w szybkowarze w niewielkiej ilości wody.
- Marchew, Seler i Ziemniaki obieracie i kroicie w drobną kostkę, Ziemniaki w większą.
- Cebulę obieracie i dodajecie w całości.
- Warzywa wkładacie do garnka i zalewacie wodą.
- Dodajecie Liść Laurowy.
- Zagotowujecie.
- Doprawiacie Vegetą i Kurkumą (nie wiele, bo Kurkuma zaostrza), dodajecie pokrojony drobno ząbek czosnku i gotujecie do miękkości ziemniaków i warzyw.
- Wyjmujecie Cebulę
- Dodajecie uduszoną kapustę, sporą ilość Majeranku, trochę Lubczyka, Paprykę Wędzoną lub Słodką Czerwoną,suszoną jak nie macie wędzonej,Pieprz,dolewacie odrobinę Oleju.
- Chwilę jeszcze gotujecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz