21.08.2017

Zupa Kalafiorowa Inna

Fantazja mnie ponosi. 
Miała być kalafiorowa. Wyszła kalafiorowo - fasolowo - pomidorowa z ziemniakami i makaronem. 
Efekt niezły, zjedli wszyscy - dorośli, dzieci i ja. 
Polecam jako odmiana dla tradycyjnego polskiego dania pierwszego:)

potrzebujecie:

Kalafior
Marchew
Ziemniaki
Fasolka Mamut lub Szparagowa Zielona
Makaron drobny z mąki Durum
Vegeta Naturalna
Kostka Rosołowa Naturalna lub jaką używacie
Natka Pietruszki z Łodygami
Kawałek Cebuli Żółtej
Lubczyk Świeży lub Suszony
Pieprz Czarny - mielony
Przecier Pomidorowy lub Sok
Śmietana do Zupy (ja używam bez laktozy bo jest lekka dla żołądka )

robicie tak:

  1. Ziemniaki i Marchew obieracie, z Fasolki obcinacie końce, kroicie - ziemniaki w większą kostkę, marchew w całe lub półtalarki, fasolkę na mniejsze kawałki.
  2. Kalafior rozrywacie na różyczki, łodygi kroicie na kawałki.
  3. Do garnka wrzucacie warzywa i zalewacie wodą.
  4. Dodajecie kawałek Cebuli, sporo Natki Pietruszki z łodygami i gotujecie do wrzenia.
  5. Doprawiacie Vegetą i Kostką Rosołową, gotujecie do miękkości ziemniaków (reszta warzyw będzie już dobra, ale nie za miękka).
  6. Wyjmujecie Cebulę i Natkę z łodygami.
  7. Dodajecie trochę makaronu, lubczyk i natkę posiekane, przyprawiacie niewielką ilością Pieprzu, Niewielką ilością przecieru pomidorowego (ilość w zależności czy wolicie kwaśniejszą czy słodszą zupkę) i śmietany - roztrzepcie w garnku trzepaczką.
  8. Doprowadzacie do wrzenia i zestawiacie z ognia żeby makaron doszedł ( jeśli go już nie będziecie gotować pozostanie al dente, a nie ciapowaty). 
I gotowe, smaczne i zdrowe!

 

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *