Awokado - podobno najzdrowszy owoc!
Smak ma orzechowy, konsystencję sucho-tłustą, czemu owoc - nie mam pojęcia..
Może zastąpić masło, sałatkom podnosi wysoko walory smakowe, a nam zdrowie:)
Filozofii w tym przepisie nie ma. Olej z Pestek Dyni komponuje się tu pięknie,
a raczej smakowicie.
Potrzebujecie:
Awokado - dojrzałe (jak skórka lekko się ugina pod naciskiem naszych palców to jest idealne)
Sałatkę Roszponkę
Ogórki - świeże
Pomidorki koktajlowe lub każde inne byle słodkie, byle smaczne.
Paprykę czerwoną i/lub zieloną
Oliwę z Pestek Dyni
Ocet Jabłkowy lub Winny lub Balsamico - według uznania
ew sól i/lub pieprz
Robicie tak - prosto:
- Warzywa myjecie, kroicie na większe i mniejsze kawałki.
- Awokado obieracie i kroicie jak chcecie.
- Układacie wszystko na talerz.
- Polewacie Oliwą i Octem.
- Posypujecie solą i ew pieprzem.