Śliwki sezon mają krótki.
Spieszmy się je przyrządzać i jeść. Przetworzone smakują o niebo lepiej.
Ciacho z Węgierkami należy do jednych z pyszniejszych potraw ze śliwek.
To tu jest jednomiskowe. z mąki orkiszowej.
Minimum pracy, maksimum smaku:)
Potrzebujecie:
składniki mokre:
Jajko - 1
Jogurt naturalny - 200 ml
Olej - 70 ml
Cytryna - sok z jednej połówki
ew Bita Śmietana - zróbcie sami lub kupcie gotową
składniki suche:
Mąka orkiszowa ( możecie użyć pszennej) - 1 i 3/4 szklanki
Cukier - 1/2 szklanki ( jak wolicie słodsze ciacha dodajcie więcej)
Cukier waniliowy - torebeczka
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Soda spożywcza - 1/2 łyżeczki
Cukier puder - tylko do posypania upieczonego, wystygniętego ciacha.
Śliwki węgierki - kilogram
Papier do pieczenia
Robicie tak:
Wszystkie składniki mokre, cukier i cukier waniliowy mieszacie w misce mikserem.
Dodajecie resztę suchych składników do mokrych i wszystko razem mieszacie chwilkę drewnianą łyżką lub mikserem.
Śliwki kroicie na połówki i wyjmujecie pestki.
Blaszkę okrągłą wykładacie papierem do pieczenia.
Wylewacie ciasto, układacie na nim ciasno śliwki skórkami do dołu.
Pieczecie 1 godzinę, na opcji góra - dół w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Wyjmujecie, zostawiacie do wystygnięcia.
Posypujecie cukrem pudrem, a potem już tylko kosztujecie....
Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną!