Malutkie rureczki, ala koła zębate, przypominające części klocków lego to włoski makaron - Ditalini.Wspaniale nadaje się do takiej potrawki.
Z białkowym, roślinnym dodatkiem - Cieciorką, wzbogacony kolorową Papryką
i aromatycznym, smażonym Czosnkiem stanowi wegetariańsko - wegańską lekką smakowitość.
Przy użyciu gotowej cieciorki z puszki i/lub słoika
Przy użyciu gotowej cieciorki z puszki i/lub słoika
i gotowego, czerwonego Pesto danie robi się mega szybko.
Do dzieła kochani:)
Potrzebujecie:
Makaron w formie Ditalini
Cieciorkę z puszki lub słoika, lub jak wolicie ugotowaną przez was.
Paprykę - czerwoną, zieloną i/lub żółtą
Czosnek
Pesto - czerwone, pomidorowe ze słoika
Oliwę z Oliwek lub inny olej jakiego zwykle używacie
Pietruszkę - natkę
Ser - parmezan lub w podobnym typie
Pieprz - kolorowy z młynka - jeśli lubicie
Robicie tak:
- Makaron gotujecie według przepisu w osolonej wodzie, al dente ( lekko na twardo)
- Obrane ząbki czosnku kroicie na małe cząstki i smażycie krótko na rozgrzanym oleju.
- Czosnek wyjmujecie i na tym samym oleju krótko smażycie paprykę pokrojoną w kosteczkę z posiekaną natką pietruszki. Często mieszajcie.
- Dodajecie odsączoną z zalewy cieciorkę i czerwone pesto, mieszacie i chwilkę podgrzewacie.
- Do całości dodajecie makaron i smażony czosnek, mieszacie, chwilkę podgrzewacie.
- Danko wykładacie na talerzyk, posypujecie startym parmezanem i jak lubicie pieprzem.